Mogen deze boeken alsjeblieft vertaald worden? - deel 2!

Gepubliceerd op 14 november 2022 om 13:05

Dankzij Bookstagram - en sinds kort ook Booktok - ontdek ik al jaren de tofste boeken om op mijn wil-ik-lezen-lijstje te zetten. Mijn boekenkasten puilen ondertussen uit door alle aanraders, en er komen er alleen maar meer bij.

Soms word ik ook heel nieuwsgierig naar Engelstalige boeken. Helaas laat mijn talenknobbel me enorm in de steek en baal ik na en kort rondje Googelen al snel dat het boek (nog) niet is vertaald. Ik maakte daar al eerder een blogpost over, en nu ben ik terug met een deel twee!

In de lijst hieronder vertel ik je welke boeken ik dolgraag in het Nederlands zou zien verschijnen en natuurlijk ook waarom ze me zo gaaf lijken (spoiler; het komt door de representatie die ik in het Nederlands mis).

Psssst, uitgeverijen, lezen jullie even mee?

De boeken van Alice Oseman
YA contemporary

Alice Oseman kennen we van de populaire Heartstopper graphic novels die verfilmd zijn voor Netflix. Naast graphic novels schrijft deze auteur ook YA romans. Al hun boeken hebben een LHBTQ+ thema en spelen zich af in hetzelfde 'universum', waardoor verhaallijnen elkaar soms kruisen (hoe cool?!).

De Heartstopper boeken zijn allemaal in het Nederlands uitgebracht, de eerste roman is verschenen (Liefdeloos) en eind november volgt ook de vertaling van de eerste novelle. De tweede novelle is ondertussen ook al aangekondigd, zo fijn. Ik ben zowel fan van de strips als de schrijfstijl van Liefdeloos en ik wil alleen maar meer. Ik zou het dus ook helemáál niet erg vinden als ook de laatste drie boeken van Alice worden vertaald.

She gets the girl
NA contemporary

Dit boek is mateloos populair op Booktok. Ik snap niet waarom deze nog niet is vertaald, want andere boeken van één van de auteurs liggen hier al wel in de winkels.

Het is een liefdesverhaal over twee meisjes (daar kunnen we wel meer van gebruiken) en de reviews zijn zo lovend dat ik er enorm nieuwsgierig naar ben geworden.

Felix ever after
YA contemporary

Nog zo'n boek dat ik overal zie langskomen. Mensen schrijven hoe het ze heeft geraakt, hoeveel ze hebben gehuild (eerlijk, dat zijn de beste boeken). En ook van deze auteur hebben we al een aantal vertalingen, bij verschillende uitgeverijen.

Dit boek gaat over een trans jongen, representatie dat hier nog erg mist.

It goes like this
YA contemporary

Van dit boek weet ik eigenlijk niet bijzonder veel, behalve dat het over een vriendengroep gaat die lekker divers en queer (meisje-meisje relatie) is en waarvan één persoon non-binair is. Voor mij is dat genoeg reden om 'm aan de lijst toe te voegen, want ik mis non-binaire personages in het Nederlandse YA aanbod.

You should see me in a crown
YA contemporary

Ja, ik ben met deze blog een beetje op de representatie-tour, want ook dit boek lijkt me een mooie, belangrijke toevoeging om die reden.

Dit boek heeft een meisje-meisje relatie, bespreekt een angststoornis en heeft een hoofdpersoon van kleur. Daarnaast krijgt het online een hoop positieve aandacht.

Stay gold
YA contemporary

Een superschattig liefdesverhaal, of nou ja, zo klinkt het mij. Het gaat over een trans jongen die net van school is gewisseld en bang is om 'ontdekt' te worden en een cheerleader meisje dat gezworen heeft nooit meer verliefd te worden. Wat natuurlijk hopeloos mislukt.

Cemetery boys
YA thriller

Dit boek zie ik ook echt overal langskomen. Het gaat over een trans jongen die niet geaccepteerd wordt door zijn familie. Vervolgens roept 'ie een geest op of zo en dat gaat natuurlijk niet helemaal goed en wordt het erg spannend allemaal. Of nou ja, dat is wat ik tot nu toe heb begrepen, ik zou het erg graag lezen om te checken of het klopt.

Sorcery of thorns
YA fantasy

Dit boek viel me als eerst op door de cover. Ik bedoel, hallo?! Maar goed, daarnaast lijkt het fantasy verhaal me ook heel gaaf en ik lees vooral positieve reacties. Bovendien zijn twee bijpersonages aseksueel, en zulk soort subtiele representatie kan geen kwaad hier in Nederland.

Legendborn
YA fantasy

Magie, personages van kleur, teksten als 'voor fans van Sarah J. Maas, Leigh Bardugo en Cassandra Clare' en alle filmpjes op TikTok zorgden ervoor dat deze fantasy-reeks op mijn lijstje kwam te staan. Waar het verder over gaat snap ik niet helemaal (tja, kan nog steeds geen Engels hè), maar dat het me tof lijkt is zeker!

Cinderella is dead
YA fantasy

Hervertellingen van sprookjes; ik leef ervoor. Deze is - verrassing - gebaseerd op Assepoester, met een hoofdpersoon van kleur en een meisje-meisje relatie.

Ook de andere boeken van deze auteur hebben deze representatie en ze klinken allemaal enorm gaaf.

Out of the blue
YA fantasy

Oké, oké, dit klinkt zó leuk! Ik ben gek op zeemeerminnen en dat heeft dit boek. Het gaat dus over een non-binaire zeemeermin die een maand op land moet leven volgens een traditie van het meervolk en daar een jongen ontmoet die net is gedumpt door z'n vriend. Nu mag jij raden wat er gaat gebeuren...

Sweet & bitter magic
YA fantasy

Dit is volgens mij zo'n typische YA fantasy, maar dan queer. Een heks die gedoemd is nooit lief te hebben, een meisje vol magische krachten en een koninkrijk dat op het punt staat in te storten. En dan ontmoeten ze elkaar ergens. Klinkt wat mij betreft heerlijk.

The many half-lived lives of Sam Sylvester
YA thriller

Dit boek kwam op mijn lijstje omdat ik ergens één zin las; non-binaire, aseksuele, autistische hoofdpersoon. Voeg daar ook nog een dertig jaar oude onopgeloste moord en een hoop queer personages aan toe. Moet ik er dan nog meer woorden aan vuil maken?

The boy who steals houses
YA contemporary

Ja, ja, nog een boek met een autistisch personage waar ik alleen maar goede dingen over hoor. Ik weet de achterflap niet zo goed samen te vatten, maar ik wil het tóch heel graag lezen. (En dit omslag vind ik ook echt top trouwens).

Jamie
jeugd contemporary

Dit boek is nog niet verschenen, dus het zou best tegelijk in het Nederlands uitgegeven kunnen worden, toch? Van deze auteur is de serie Reisbureau Wereldvreemd (een fantasy reeks met queer personages) al vertaald. Dit boek gaat over het ontdekken van jezelf en heeft een non-binaire hoofdpersoon.

Like a charm
jeugd fantasy

Ook van deze auteur hebben we al twee vertalingen (Een soort vonk & Laat ons zien wie je bent) en het zijn mijn favoriete boeken ooit. Dit derde boek heeft geen autistisch personage in de hoofdrol, maar een meisje met dyspraxie; een vorm van neurodiversiteit waarvan ik nog nooit wat heb gelezen - tijd voor verandering!

The girl from the sea
YA fantasy graphic novel

Graphic novels worden in Nederland steeds populairder, dus deze kan daar zeker bij! Ik hou van zeemeerminnen en hierin worden ook nog eens twee meisjes op elkaar verliefd. En de art is zo mooi!

Mooncakes
YA fantasy graphic novel

Heksen, weerwolven, magie, slechthorendheid, non-binair personage... Deze graphic novel klinkt top! Ik denk dat fans van Heartstopper hier ook van zullen genieten; queer boeken worden erg gewaardeerd!

Van welke boeken wil jij een vertaling?


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.