5 tips om je leesdip te stoppen

Gepubliceerd op 23 februari 2019 om 14:54

Mijn leestips voor als je een leesdipje hebt. Kijk ook even onderaan deze pagina!

Vele lezers kennen het wel; je weet niet welk boek je moet kiezen, zodra je tijd voor jezelf hebt heb je geen zin in lezen, het boek dat je leest kom je niet doorheen en ga zo maar door. Je hebt last van een leesdip. Het is absoluut niet erg om af en toe eens wat minder zin te hebben in lezen. Het kan zelfs wel eens lekker zijn om wat anders te doen. Maar begin je je te vervelen en mis je de andere werelden waarin boeken je meenemen? Blijf er dan niet te lang in hangen, want er zijn nog zoveel verhalen die door jou ontdekt willen worden! Ik vertel je graag wat voor mij werkt om van een leesdipje af te komen. Probeer het eens uit; misschien werkt het ook wel voor jou!

1| Herlezen

Zit je hoofd vol van de verhalen? Heb je geen zin in een nieuw verhaal, maar wil je toch verdwalen in een andere wereld? Probeer dan eens om een boek opnieuw te lezen. Kies bij voorkeur een van je favoriete boeken, een boek dat je lang geleden las, of een boek waarvan je nog eens het verhaal wil lezen nu je het einde al kent. Het kan heel interessant zijn om een boek opnieuw te lezen en zo de ontwikkelingen die naar het einde leiden beter te kunnen volgen. Of als er aan het einde van het boek duidelijk wordt welke gebeurtenissen ervoor hebben gezorgd dat het zo afloopt, kan het leuk zijn deze gebeurtenissen beter in de gaten te houden als je het boek opnieuw leest. Daarnaast ken je het verhaal al en vergt het minder energie om alle gebeurtenissen te volgen en te onthouden. Werkt voor mij (bijna) altijd!

 

2| Ander genre

Wat ook kan helpen, is om een boek te gaan lezen in een genre wat je niet vaak leest. Zo ben ik verslaafd aan distopie en fantasy, maar zodra ik in een leesdip zit, wissel ik dat even af met een thriller of contemporary. Het kan namelijk zo zijn, dat de verhalen in het genre dat je veel leest op elkaar beginnen te lijken. Dan kun je sommige details vergeten of door elkaar halen. Zodra je eens een ander genre tussendoor gelezen hebt, is je hoofd weer helder om in je favoriete genre verder te gaan.

 

3| Makkelijker leesniveau

Sommige boeken kunnen best ingewikkeld zijn. De zinnen kunnen lang en wat onduidelijk zijn of er zijn zoveel gebeurtenissen die tegelijk gebeuren en die allemaal belangrijk zijn om te onthouden, dat je het verhaal niet meer zo goed kan volgen. Wat dan kan helpen, is een boek zoeken dat makkelijker geschreven is. Je vliegt er dan snel doorheen, terwijl je ook nog alles in het verhaal kunt volgen. Dat geeft een positief gevoel. Voor je het weet kun je dan weer verder met lastigere boeken.

 

4| Een boek kiezen

Wordt je leesdip niet veroorzaakt doordat je hoofd vol zit, maar kun je gewoon niet kiezen in welk boek je moet beginnen? Probeer dan eens één van de tips uit de vorige blog; 4 tips om je volgende boek te kiezen. Daarin vind je vier tips die je kunnen helpen bij het kiezen van een boek.

 

5| Begin!

Deze laatste tip klinkt misschien een beetje raar, maar is voor mij soms echt nodig. Wil je lezen, maar heb je niet zoveel zin? Ben je bang dat je het boek niet leuk gaat vinden? Begin dan gewoon! Je weet nooit van tevoren wat je van een boek gaat vinden. Daar kom je pas achter als je eenmaal begonnen bent. Misschien vind je het wel hartstikke spannend. Kom je er na een paar hoofdstukken achter dat je het toch niet zo'n leuk boek vindt, stop er dan mee. Lezen is een hobby (tenzij je betaald recensent bent met deadlines) en niemand bepaalt voor jou wat je moet lezen, wanneer je het uit moet hebben en of je mag stoppen in een boek als je het niet leuk vindt. Jij kiest. Met die gedachte sterk in je achterhoofd, gaat lezen vaak alweer wat makkelijker.

Hieronder vind je een aantal boeken die ik je aanraad naar aanleiding van de derde tip. Ik vond ze lekker vlot, spannend en niet al te ingewikkeld geschreven. Je kunt deze ook erg goed gebruiken voor tip twee!

Starters
Lissa Price
Genre: dystopie
Beoordeling: ⭐️⭐️⭐️⭐️

Inside out
Maria V. Snyder
Genre: dystopie/science fiction
Beoordeling: ⭐️⭐️⭐️⭐️

Bezwering
Kelley Armstrong
Genre: fantasy
Beoordeling:⭐️⭐️⭐️

Een bijna eindeloze afstand
Tahereh Mafi
Genre: contemporary
Beoordeling: ⭐️⭐️⭐️⭐️

Nodig
Joelle Charbonneau
Genre: thriller
Beoordeling:⭐️⭐️⭐️

Hof van doorns en rozen
Sarah J. Maas
Genre: fantasy
Beoordeling:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.