Twee jaar geleden had ik misschien vijf YA boeken in mijn kast. Nu zijn dat er zo'n 115.
Wie nu denkt dat ik honderd euro per maand uitgeef aan boeken, moet ik teleurstellen. Vanwege mijn autisme (= veel sneller vol hoofd) kan ik niet veel meer dan vijf uur per week werken, en dus heb ik niet zo'n groot budget.
Hoe ik dan tóch aan zoveel boeken kom (zonder te stelen)?
Hieronder deel ik mijn tips!
1| Marktplaats
Houd marktplaats in de gaten. Op marktplaats.nl (of 2ehands.be) kun je erg veel boeken vinden. Zoek op 'YA', 'young adult', of de titel/auteur als je een specifiek boek zoekt. Vergeet niet om de categorie 'boeken' aan te vinken. Je kunt hierbij ook op afstand zoeken, zodat je het op kan halen. Dat scheelt weer verzendkosten.
Daarnaast kun je ook gemakkelijk boeken zelf verkopen die je niet meer (opnieuw) gaat lezen. Zo verdien je wat geld terug om meer boeken van te kopen!
2| Winacties
Ben je ook actief op Instagram? Doe dan mee aan winacties! Er zijn een heleboel accounts die om de zoveel tijd winacties organiseren. Of het nu bedrijven zijn om hun producten te promoten, of boekenliefhebbers die dankbaar zijn voor de volgers op hun account. Je leert op deze manier ook nog eens ontzettend veel gave mensen kennen!
Als het een winactie gebaseerd is op een loting, kun je niet veel anders doen dan je normaal inschrijven. Is het echter een prijsvraag, probeer dan een zo origineel antwoord te geven. Ook vinden de meeste mensen het leuk om een complimentje te krijgen. Probeer dit dus ook in je antwoord te verwerken. Let wel op dat het niet te overdreven is en dat je het echt meent.
Win je een winactie? Superleuk! Laat de persoon bij wie je iets gewonnen hebt duidelijk merken dat je er blij mee bent. Geef bijvoorbeeld snel de gevraagde gegevens door, en doe een unboxing o.i.d. in je story's of op je account.
3| Korting
Korting! Wie houdt er niet van? Er zijn verschillende manieren om van korting op boeken te profiteren, al is het wel een stuk lastiger dan bij andere producten. Sommige uitgeverijen staan met lichtbeschadigde boeken op boekenmarkten, of organiseren garage sales. Vooral uitgeverij Blossom books doet dit regelmatig. De lichtbeschadigde boeken zijn vaak afgeprijsd. Ook boekhandels hebben soms korting op boeken. Dit kan komen door een te grote voorraad, of boeken die beschadigd zijn. Dit soort acties worden niet altijd duidelijk gecommuniceerd. Daarom is het handig om zo nu en dan door de stad te langs de boekhandel te lopen, zodat je tegen de sale aanstuit als hij er toevallig is.
4| Verlanglijstjes
Vraag voor je verjaardag en andere feestdagen boekenbonnen of geef je verlanglijstje aan je familie/vrienden door. Een tip uit ervaring; zorg ervoor dat je lijstje niet veel meer titels bevat dan tien. Hierdoor kunnen mensen niet meer kiezen omdat ze niet meer door hebben welke boeken je écht wilt (ook als je ze allemáál wilt, mensen begrijpen dat gek genoeg vaak niet). Ook is het een goed idee om er boeken op te zetten van verschillende prijsklassen. Voor goedkopere, lichtbeschadigde, boeken kun je kijken op boekenkraam.nl of boeklin.nl.
Geef je jouw verlanglijstje digitaal door? Zet er dan ook linkjes naar websites bij (het liefst bij een plaatselijke boekhandel natuurlijk, zoals Libris), zodat men ze gemakkelijk online kan bestellen.
5| Kringloopwinkels
Mijn favoriete tip van dit lijstje; kringloopwinkels! Ik kan het niet vaak genoeg zeggen; als boekenliefhebber is de kringloop een goudmijn. Naar mijn idee wordt dat echt onderschat.
Het is natuurlijk anders dan een boekhandel, waar je zo het boek dat je wilt uit de kast pakt en afrekent. Bij de kringloop weet je nooit wat je vindt. Dit kunnen boeken van een aantal jaar geleden zijn, maar ik heb ook eens een boek gevonden van nog geen vier maanden oud. Soms kan het aanbod tegenvallen, maar dat geeft het zoeken ook een extra spanning.
Ook de ene kringloop is de andere niet. Sommige zijn vrij duur, rommelig en vies. Anderen daarentegen zijn bijzonder ruim en netjes, en hanteren een kwaliteitsstandaard.
Het is even zoeken en ontdekken welke kringloop een goed boeken aanbod heeft, maar als je er eenmaal een aantal gevonden hebt, kun je er eens in de zoveel tijd een goede buit slaan.
Mijn tips om het snelste goede boeken te vinden in de kringloop:
• Bekijk altijd alle rekken met boeken. Veel kringloopwinkels sorteren boeken, maar doen dit met YA niet consequent. De ene keer staat het bij de volwassen boeken, dan bij de kinderboeken, en fantasy staat vaak apart.
• Leer logo's van je favoriete uitgeverijen uit je hoofd. Zo herken je aan de rug van een boek snel of je het boek interessant zou kunnen vinden.
• Loop alle rijen twee keer langs. Het kan de eerste keer namelijk zo zijn dat je een boek over het hoofd hebt gezien.
Veel plezier en succes met budget-boek shoppen!
Reactie plaatsen
Reacties