Recensie | De glazen troon

Gepubliceerd op 13 februari 2019 om 16:32

Een tijdje geleden las ik de 'Hof van' serie van Sarah J. Maas. Dit werd toen direct mijn lievelingsserie. Naast deze serie schreef Sarah ook 'De glazen troon' serie. Ik had er erg veel goede dingen over gelezen. Toch twijfelde ik of ik het wel wilde lezen. Zo zijn er zeven delen verschenen in het Nederlands, waarvan mijn bibliotheek er geen heeft en mijn portemonnee wordt niet zo blij van als ik ze allemaal koop. Daarnaast heb ik vaak wat moeite met boeken die een hij/zij perspectief zijn geschreven. Hierin wisselen de perspectieven namelijk nog wel eens en dan volg ik niet meer zo goed over wie ik aan het lezen ben. Toch besloot ik de gok te wagen. Deel één was gelukkig maar €12,99 in plaats van de €20 en hoger zoals de andere delen. Daarnaast was dit het boek dat werd gekozen voor de @ileesclub van februari. Ik wilde al een tijdje graag meedoen met hun leesclub, maar vaak werden er boeken gekozen die me niet aanspraken, of waarvoor ik geen budget had (en mijn bieb had ze dan nog niet, omdat ze net waren uitgekomen). Als je meedeed aan de #ileesclubbookstagramchallenge kon je deel twee en drie winnen. Dat trok me over de streep. Ik kocht het boek en begon er 31 januari in. Voldeed het aan mijn verwachtingen?

Deze foto gebruikte ik voor de #ileesclubbookstagramchallenge voor de opdracht 'boek en plattegrond'

Titel: De glazen troon
Auteur: Sarah J. Maas
Uitgeverij: de Boekerij
Serie: deel 1 'De glazen troon'
Genre: Young Adult fantasy
Gelezen van 31 januari tot 7 februari

Waar het over gaat

Het verhaal begint in een soort gevangenis. Celaena, die bekent staat als 'Adarlans Sluipmoordenaar', wordt meegenomen naar een grote zaal waar ze de kroonprins ontmoet. Hij doet haar een voorstel; in Endovier blijven bij de andere slaven en de rest van haar leven werken in de gevaarlijke mijnen, of meedoen aan het toernooi om de kampioen van de koning te worden en vrij te zijn na een aantal jaar in zijn dienst te hebben gewerkt, nadat ze heeft gewonnen. Celaena kiest voor het laatste. Zo komt ze in het half glazen kasteel terecht. Ze raakt bevriend met haar schildwacht en trainer, Chaol. Maar voor Dorian, de kroonprins, krijgt ze wel heel speciale gevoelens. Ze raakt ook bevriend met Nehemia, de prinses van Ellywe. Het toernooi verloopt soepel, totdat er op mysterieuze wijze 's nachts kanidaten op wrede wijze worden vermoord. Na nog meer mysterieuze gebeurtenissen is het nog maar de vraag of Celaena nog leeft tegen het einde van het toernooi...

 

De schrijfstijl en personages

Waar ik al bang voor was, gebeurde. Ik kon me niet zo goed in de personages verplaatsen als ik had gehoopt. Het perspectief wisselde vaak en dat verwarde me. Daardoor leken de personages niet zo goed uitgewerkt. De gedachten, handelingen en blikken werden niet erg gedetailleerd beschreven. De waarom achter hun keuzes begreep ik vaak niet helemaal, waardoor ze niet zo veel lading kregen. Ook merkte ik niet zo'n grote persoonlijke ontwikkelingen. Dat vind ik jammer, wat dat is juist wat een boek voor mij zo leuk maakt.

Celaena is dapper, maar ook wispelturig. Zo lijkt ze verliefd te worden op twee mannen en wil ze weg uit het kasteel terwijl ze het volgende moment wil blijven. Dorian vind ik een beetje typisch. Het is zo'n kroonprins die flirt met alle meisjes en vervolgens valt voor Celaena, het meisje dat hij niet kan krijgen volgens zijn titel. Daarnaast is hij een beetje een lafaard, hoewel hij wel zijn eigen idealen heeft en het niet eens is met zijn vader. De andere personages, zoals Chaol en Nehemia, vond ik niet zo bijzonder. Alle personages vond ik heel standaard of zo, ik kan het niet zo goed beschrijven.

 

Mijn mening

Het verhaal zelf leek wel één grote inleiding. Pas bij de laatste vijftig pagina's begon ik het spannender te vinden. Ik hoop dat het nog spannender wordt bij de volgende delen, maar eerlijk gezegd weet ik nog niet of ik ze wel wil kopen nu ik dit eerste deel gelezen heb. Vooral omdat hij ook niet eindigde in een soort cliffhanger. Er waren niet veel open eindes over, waardoor ik ook niet veel nieuwsgieriger geworden ben. Ik merkte dat ik vaak koos voor mijn audioboek, omdat ik daarvan veel liever wilde weten hoe het verder ging. Daardoor heb ik er ook een week over gedaan om hem uit te krijgen; het trok me gewoon niet. Misschien waren mijn verwachtingen te hoog. Ik raad dit boek zeker aan als je geen moeite hebt met wisselende perspectieven. Als je houdt van boeken over het kasteelleven, mysterieuze gebeurtenissen en een beetje magie. Het valt niet te vergelijken met de 'Hof van' serie.

Ikzelf geef dit boek ★★/5.

Heb jij de volgende delen in deze serie al gelezen? Zo ja, kun je me dan vertellen of het nog spannender wordt?

De andere drie foto's die ik gebruikte voor de #ileesclubbookstagramchallenge

Opdracht 1: boek en boekenlegger

Opdracht 3: boek en boekenstapel

Opdracht 4: boek en liefde


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.