Recensie | Maar je ziet er helemaal niet autistisch uit

Gepubliceerd op 19 april 2019 om 11:24

Zoals je ondertussen misschien al wel weet, heb ik autisme. Mijn diagnose is vorig jaar vastgesteld en ondertussen heb ik mezelf erg goed leren kennen. Ik schrijf af en toe een blogje over mijn ervaringen (die vind je hier). Ik vind het erg prettig dat er steeds meer begrip is voor mensen met autisme en ik vind het interessant om anderen hun ervaringen te lezen. In de eerste week van april, de nationale autisme week, kwam het boek van Bianca Toeps uit. Ze heeft een blog, die ik al een tijdje volgde, en haar manier van schrijven spreekt me enorm aan. Toen ik hoorde dat ze een boek schreef over autisme, wilde ik die dus graag lezen. Ik kocht hem samen met mijn moeder op de dag dat hij uitkwam en begon er de volgende dag in. Ik hoopte op duidelijke uitleg over autisme, zodat iedereen die het leest ons beter begrijpt. Daarnaast hoopte ik op herkenning, nieuwe inzichten en mooi geformuleerde zinnen die me aan het denken zouden zetten. Maar is dit ook wat ik kreeg?

Bestel bij libris.nl

Titel: Maar je ziet er helemaal niet autistisch uit
Auteur: Bianca Toeps
Uitgeverij: Blossom Books Bold
Genre: non-fictie
Gelezen van 3 april tot 4 april

Waar het over gaat

Het hoofdthema is natuurlijk autisme, dat kun je in de titel al zien. Bianca beschrijft de punten waaraan iemand moet voldoen om officieel autisme te hebben vanuit het DSM, het boek voor psychiaters. Ze geeft haar mening over twee theorieën over autisme en geeft hierbij voorbeelden uit haar eigen leven. Daarna vertelt ze haar hele verhaal; hoe het was als kind, hoe ze uiteindelijk aan haar diagnose kwam, hoe het nu gaat. Ook heeft ze het over wat de diagnose betekende voor anderen, hoe het zit met grenzen en hoe je die herkent, en over het feit dat er veel over autisme wordt gesproken, maar niet veel naar mensen met autisme wordt geluisterd. Als laatste is er een lijstje met dingen die wij als autist niet meer willen horen. Hierin ontkracht Bianca vooroordelen en legt ze uit waarom deze opmerkingen voor ons zo storend zijn. 'Laat ons zijn wie we zijn en neem onze diagnose serieus', lijkt de boodschap van dit boek te zijn.

 

De schrijfstijl

Autisme kan soms best ingewikkeld zijn. Mensen die er nog nooit van hebben gehoord zullen het niet gauw herkennen, want aan de buitenkant van een autist zie je in principe niks. Daarnaast is het een spectrumstoornis en dus niet zo zwart-wit; er zijn veel verschillende manieren van uiten en de ene autist kan enorm verschillen met de ander. Verder zijn er veel verkeerde vooroordelen. Bianca geeft duidelijke uitleg met goede voorbeelden, heeft een duidelijk mening en is niet bang die te vertellen. Zo belicht ze meerdere kanten van een verhaal of onderzoek. Ze laat je een kijkje nemen in haar hoofd en in haar leven. En eerlijk? Ik heb ook wel eens hardop gelachen door de manier hoe ze iets verwoorde. Voor mensen met autisme zullen sommige situaties in dit boek behoorlijk herkenbaar zijn.

 

Mijn mening

Misschien had je het al wel door, maar ik ben behoorlijk enthousiast over dit boek. Ik leerde niet veel nieuws, maar iedereen die niet net als ik al haar hele leven dingen heeft geleerd over autisme zal dit boek veel kunnen bijbrengen. Er staan lekker veel tips in over hoe je het beste om kan gaan met iemand met autisme, je krijgt een duidelijke uitleg en je leert naast de droge feiten ook wat het betekent om autisme te hebben; hoe dat het leven lastiger maakt. Ik herkende veel uit mijn eigen leven. Met de meeste dingen ben ik het eens. Het eerste deel over de theorieën en de DSM vond ik wat saai om te lezen. Ik begrijp dat men die nodig heeft om de rest van het boek te begrijpen, maar voor mij waren de andere delen interessanter omdat je door de voorbeelden pas echt doorkrijgt wat autisme precies inhoudt.

Naast de herkenbaarheid vond ik het idee dat de (voor mij onduidelijke) sociale regels ook maar bedacht zijn een mooi stuk om te lezen. Dat opende mijn ogen een beetje. Misschien ben ik niet raar, maar lijkt dat alleen maar zo omdat ik die regels niet begrijp.

Ik geef het boek ★★★★/5. Ga het zeker lezen als je nieuwsgierig bent geworden naar autisme, of bijvoorbeeld iemand kent die het heeft, zodat je hem/haar beter kunt begrijpen en helpen.


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.