Recensie | Het Schaduwjaar

Gepubliceerd op 13 oktober 2019 om 12:03

Joehoe! Eindelijk weer eens een recensie, en deze keer over een wel heel bijzonder boek, namelijk 'Het schaduwjaar'!

Ik deed mee aan de winactie van bestofya en won! Ik kreeg een vooruitexemplaar, een gesigneerde editie, een boekenlegger en ik werd bekroond tot een van de Schaduwjaar ambassadeurs. Als ambassadeur wordt er van mij verwacht dat ik foto's deel op mijn sociale media en een recensie schrijf over het boek. Dat is het zeker waard, want dit boek moet gelezen worden door elke YA fan!

De uitgeverij was alvast enorm enthousiast over dit boek. Het zou heel vernieuwend, actueel en bijzonder geschreven zijn. Feminisme en de kracht van vrouwen zouden in dit boek centraal staan. Volgens de achterflap is het 'een beklemmende, duistere, angstaanjagende roman en een absolute pageturner'. Ook de recensies die ik las waren lovend. 

Maar werden daardoor mijn verwachtingen misschien iets te hoog, óf hadden ze allemaal gelijk?

Bestel bij libris.nl

Titel: Het schaduwjaar
Auteur: Kim Liggett
Uitgeverij: Best of YA
Genre: Young Adult fantasy
Gelezen van 16 september tot 20 september

Waar het over gaat

 

Tierney is bijna zestien jaar en maakt zich klaar voor haar genadejaar. Ze leeft in een wereld waar vrouwen geen rechten hebben, waar alles door mannen wordt bepaald en waar geloofd wordt dat meisjes van zestien jaar een soort magie bezitten. Om die magie kwijt te raken, worden deze meisjes voor een jaar verbannen naar de wildernis. Eenmaal in het kamp komt Tierney voor allerlei verschrikkingen te staan. Zal ze dit overleven?

 

De schrijfstijl en personages

Het verhaal is vanuit Tierney in de ik-vorm geschreven, wat ik bijzonder prettig vond. De gedachten en gevoelens van Tierney zijn duidelijk beschreven, waardoor je haar goed leert kennen. Ze is een heel krachtig persoon en houdt vast aan haar eigen overtuigingen, ook al  levert dit soms juist meer moeilijkheden op. Ze is het niet eens met de manier waarop vrouwen worden behandeld in haar omgeving, en wil daar het liefste aan ontsnappen. Later kiest ze er echter voor om op te komen voor de vrouwen, tegen elke prijs. 

De schrijfstijl sprak me wel aan. Er wordt telkens precies genoeg verteld om een goed beeld te kunnen vormen, maar ook om het tegelijkertijd spannend genoeg te houden zonder teveel weg te geven. Het boek is opgedeeld in vijf delen. Op deze manier zijn de tijdssprongen duidelijk en merk je beter dat het verhaal zich in iets meer dan een jaar afspeelt. 

De bijpersonen hadden allemaal een duidelijke rol in het verhaal. Ze hadden allemaal hun eigen geschiedenis en karakter, waardoor ze levendig overkwamen. Alle acties van deze personen hadden een logisch motief. 

 

Mijn mening

Ik moet zeggen dat ik het schrijven van deze recensie best lastig vind, omdat er maar weinig verteld kan worden zonder iets van het plot vrij te geven. Het verhaal zit goed in elkaar en ik ben niet eerder iets vergelijkbaars tegengekomen. Wel vond ik de setting niet helemaal duidelijk. Aan de ene kant maakt het niet weten van plaats of tijd het verhaal tijdloos, maar aan de andere kant zou het misschien sterker geworden zijn als er meer achtergrond informatie was. Speelt het zich in de toekomst af, en zo ja, hoe is deze situatie dan ontstaan? Of is het misschien een parallelle wereld?

Het verhaal bevat een hoop gruwelijke elementen, waar ik van heb zitten smullen. Ook het deel over overleven vond ik heel interessant. In veel YA boeken is er liefde te vinden. In dit verhaal voegde het ook echt wat toe. Toch viel deze romance me ook tegen. Door alle lovende reacties over de kracht van vrouwen die in dit boek centraal zou staan, had ik niet verwacht dat door deze liefde de hoofdpersoon haar kracht vindt. Ik zou het mooier hebben gevonden als ze de kracht in zichzelf had ontdekt zónder een man. Juist omdat de mannen in dit boek vaak als overheersend worden neergezet.

Het einde vond ik heel mooi en had ik ook niet aan zien komen. Er blijven geen vragen meer over als het boek uit is, maar er is genoeg ruimte voor een vervolg. Hoe zou het verder gaan met de vrouwen? Komt er misschien een opstand? Daar zou nog best een boek over geschreven kunnen worden.

Ik geef dit boek ★★★★/5. Het is zeker een aanrader en het is echt een origineel verhaal. Het voldeed alleen niet helemaal aan het beeld dat ik door alle reacties had gekregen.


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.