Gephotoshopte Instagram posts

Gepubliceerd op 15 september 2020 om 12:48

Als je deze website hebt bekeken, zal je ondertussen wel weten hoeveel ik hou van boeken en Photoshoppen. En waarom zou ik die twee liefdes niet combineren? Voor mijn Instagram account maak ik naast 'gewone' foto's ook templates voor in je story's en pas ik mijn Photoshop-skills soms toe voor een post. Vandaag wil ik jullie een kijkje achter de schermen geven bij zes bewerkte Instagram posts op mijn account.

Boeken 'verNederlandsen'

Van sommige boeken wéét je gewoon dat ze vertaald gaan worden naar het Nederlands. Bij de 'Vrees me' serie bijvoorbeeld. Aangezien de andere delen zijn vertaald én goed verkopen (ook niet geheel onbelangrijk), worden de nieuwe delen ook in het Nederlands uitgebracht. En wat is er nou leuker om in de week van de Engelse cover-reveal alvast een fan-made Nederlandse cover te delen? Nou, ik vind dat dus gaaf, en dus heb ik dat zowel bij 'Defy me' als bij 'Imagine me' gedaan. Hieronder leg ik uit hoe ik ze maakte.

Weersta me

Lang leve de eenvoud van de 'Vrees me' boekomslagen! Echt, deze waren niet zo ingewikkeld aan te passen als sommige andere boeken zouden zijn. De tekst staat telkens in een vrij leeg gebied. Wat ik deed, is dat lege gebied 'doortrekken'; oftewel, ik gebruikte dezelfde kleuren als op de achtergrond en tekende daarmee over de letters heen.

De letters die ik vervolgens nodig had om de nieuwe titel te maken, heb ik uitgeknipt van de andere 'Vrees me' boeken. Deze heb ik bij elkaar gezet.

Voor de boventitel heb ik een lettertype gebruikt dat het meest leek op de originele titel. Vervolgens maakte ik zelf een streep, en zo was ook deze tekst vertaald.

Als laatste moest de zwarte tekst boven de naam van de auteur veranderd worden. Deze heb ik gemaakt door de bestaande tekst te knippen en plakken.

Om het boek nóg echter te laten lijken, zette ik hem in een mockup. Dat is een 3D effect die je kunt gebruiken in Photoshop waardoor een ontwerp net echt lijkt. Het mockup-boek heb ik op een achtergrond gezet en er schaduw aan toegevoegd. Deze afbeelding zette ik op Instagram. Het lijkt nu net alsof ik hem al in huis had en er een foto van heb gemaakt.

Verbeeld me

Ook 'Imagine me' heb ik voorzien van een Nederlandse tekst. Omdat ik in de tussentijd meer had geoefend met Photoshop, ging het maken van deze cover een stuk makkelijker en ziet het er ook beter uit, vind ik zelf. In plaats van de kwast te gebruiken om tekst weg te tekenen, heb ik gebruik gemaakt van de 'vullen' tool, waardoor vooral de wolken er nu een stuk beter uitzien.

Ook dit ontwerp wilde ik echt laten lijken door hem in een mockup te zetten. Deze keer wilde ik het alleen nóg een stapje beter doen. En dus maakte ik een foto met mijn andere boeken uit de serie, liet genoeg ruimte over voor het digitale boek, en plakte het erin. Een beetje schaduw erbij en het lijkt net alsof het boek er echt bij staat.

Een boek dat niet bestaat echt laten lijken

Dit trucje lijkt veel op die van het 'Verbeeld me' boek in de achtergrond zetten, maar is toch een beetje anders. Voor deze afbeelding maakte ik een foto waar ik een boek vasthield voor mijn kast. Zo is de houding van mijn hand realistisch. Daarna zette ik het ontwerp van 'Mijn hoofd vol met letters' in een mockup, en plaatste ik die over het boek in de foto heen. Ik knipte mijn duim uit en plakte die boven op het boek. Op het boek zelf heb ik nog wat licht en schaduw toegepast om het extra echt te laten lijken. En tadaaa! Zo lijkt het net alsof ik het boek in mijn hand heb, terwijl dat helemaal niet zo is.

Een achtergrond aanpassen

Deze foto maakte ik tijdens de BBbookstagram challenge van 2019. Voor de challenge van die dag was de opdracht om een foto te maken van je favoriete fantasy wereld. Nu had ik dat natuurlijk met een kaart kunnen doen, maar dit leek mij veel leuker! Ik ging op mijn bed zitten met mijn favoriete fantasy boek, liet m'n moeder een foto maken, zocht een afbeelding op internet van de plaats uit het boek en zorgde ervoor dat deze op de muur achter mij verscheen. Dat laatste deed ik natuurlijk weer in Photoshop, waarvoor ik eerst de buizen van mijn bed en de gaatjes in mijn muur moest wegwerken. Ook moest ik eerst mezelf losknippen van de foto, zodat ik de afbeelding erachter kon plakken. Om het nog wat dromeriger te laten lijken, maakte ik de randen wat wolk-achtig. En zo lijkt het net alsof ik met mijn hoofd echt op die setting ben.

Omslag ontwerpen voor een vervolgdeel

Wat nóg leuker is naast het bewerken van bestaande omslagen en foto's, is het maken van een geheel nieuw ontwerp. En laat dat nu precies zijn wat ik voor Laura Diane heb gedaan. Ik mocht meedoen met de blogtour voor haar debuut 'Als de nacht eindigt'. Ik las het boek voor ik aan de beurt was, en toen ik het uit had, kon ik niet meer wachten op deel twee. Dat gaf mij het idee om daar alvast de cover voor te ontwerpen. Laura had al eens laten vallen dat de titel hiervoor 'Als morgen begint' zou worden, en dus kon ik direct aan de slag. Ik heb dezelfde stijl aangehouden als bij het eerste boek, maar waar de titels het tegenovergestelde van elkaar zijn, zo wilde ik dat ook bij de covers. De bomen en de letters heb ik in dezelfde stijl gehouden (niet helemaal exact hetzelfde natuurlijk, omdat ik immers niet over de originele bestanden beschikte). Ik vond een gave afbeelding op internet met een opkomende zon (want de 'morgen begint' immers) en die gebruikte ik voor de achtergrond.

En als ik dan toch bezig ben, dan maak ik het plaatje natuurlijk wederom compleet door het in een mockup te zetten. Deel één plaatste ik ernaast, ik creëerde een tafel en gebruikte een foto van mijn eigen boekenkast voor de achtergrond. Wat Laura ervan vond toen ik haar ermee verraste (nee, ik had haar hier van tevoren niks over verteld) kun je terugvinden op mijn Instagram pagina.

Afbeelding in een leeg lijstje plakken

Als laatste wil ik jullie deze techniek laten zien: het plaatsen van een rechthoekige afbeelding in een foto. Allereerst maakte ik de foto voor de #wredeprinschallenge op Instagram, waarin het de bedoeling was dat je je favoriete personage liet zien. Ik zette een leeg fotolijstje naast het boek en zocht vervolgens naar een gave fanart op internet.

Deze rechthoekige afbeelding kon ik niet zomaar in het lijstje plakken. Het lijstje staat wat scheef en de foto is van bovenaf genomen, waardoor de bovenkant van het lijstje breder is dan de onderkant. Hoe het dan toch is gelukt? In Photoshop kun je op een afbeelding klikken om deze groter/kleiner te maken en te draaien. Als je hierbij je CTRL (of command op Mac) ingedrukt houdt, krijg je een wit pijltje waarmee je de hoeken kunt uittrekken en vervormen. Hiermee kon ik de afbeelding zo maken, dat hij niet meer de oorspronkelijke rechthoek was, maar precies in het lijstje paste. Het enige wat toen nog overbleef, was de rand van het lijstje uitknippen en voor de afbeelding zetten (dan lijkt het echter en steekt de afbeelding niet per ongeluk uit) en wat schaduw toevoegen. Tadaaa!

Vonden jullie dit kijkje achter de schermen leuk? En gebruik jij ook wel eens Photoshop voor je Instagram foto's, en heb je wellicht inspiratie opgedaan?


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.