Interview met Lotte van den Noort

Gepubliceerd op 26 maart 2021 om 13:24

Via Instagram heb ik Lotte leren kennen. Ik volgde haar Bookstagram account al een tijdje toen ik erachter kwam dat ze net als ik een vormgeefopleiding volgt. Maar waarschijnlijk ken jij haar vooral als auteur bij Hamley Books.

Ondertussen hebben we al vaak gechat, wat ik altijd erg gezellig vind. Toen ik haar vorig jaar juli vroeg of ik haar mocht interviewen voor mijn Magazine opdracht van school, zei ze ook meteen ja! Het hele magazine kun je hier bekijken en lezen, maar ik vond het ook leuk om het interview hier los te plaatsen. Vooral omdat over iets meer dan twee weken haar debuut verschijnt. Benieuwd naar hoe Lotte bij Hamley Books terecht kwam? Of wat ze naast schrijven nog meer doet? Lees dan snel verder!

Lotte van den Noort (1995) begon al heel vroeg met schrijven. Op haar veertiende kwam haar eerste boek uit. Ze heeft nooit stil gezeten en bracht meerdere boeken uit in eigen beheer of bij kleine uitgeverijen. Vorig jaar deed ze dit nog met Bloedjuweel, een YA-roman die zich afspeelt in Korea.

Nu, bijna tien jaar nadat haar eerste boek af was, heeft ze bekend mogen maken dat ze een contract heeft bij uitgeverij Hamley Books voor haar nieuwste werk; Unsinkable.

Wauw, Lotte, gefeliciteerd! Wat was je gevoel toen je te horen kreeg dat je een contract kreeg bij Hamley Books?

‘Dankjewel! Het voelt nog steeds bizar dat mensen mij hiermee feliciteren, omdat het voor mij nog altijd voelt als een vage droom waaruit ik ieder moment kan ontwaken.

Toen ik te horen kreeg dat Hamley Books mijn boek(en) wilde publiceren, staarde ik voor me uit zoals een koe naar een nieuw hek staart; wat?!

Ik geloofde het zelf eerst nog niet meteen maar even later drong het besef tot me door en was ik buitengewoon blij. Mijn droom komt uit, na tien jaar ploeteren op dat toetsenbord!’

Kun je ons vertellen waar Unsinkable over gaat?

‘Het verhaal is gebaseerd op een van de grootste complottheorieën ter wereld.

Je kent het verhaal, maar is dat hoe het echt is gegaan?

Katharina Thompson wil niets liever dan naar Amerika gaan om daar een toekomst op te bouwen met haar verloofde. Ze krijgt de kans om op Titanic te werken als kamermeisje, die ze gretig aanneemt.

Maar het lot van Titanic gooit roet in haar eten. Katharina's broer waarschuwt haar dat ze geen voet op het schip mag zetten.

Titanic is namelijk gedoemd om te zinken en daar is niet alleen een ijsberg de oorzaak van.’

Hoe kwam je op het idee voor dit verhaal?

‘Ik heb een jaar of twee geleden op YouTube een documentaire gekeken (je weet wel, eentje die je kijkt om 2:00 uur in de nacht als je niet kan slapen en je van video naar video gaat). Die ging over een theorie van Titanic, de theorie waarover ik nu heb geschreven. Ik was mind-blown toen ik de 50-minuut lange theorie had gekeken. Ik kon het niet loslaten. Ik moest er hoe dan ook over schrijven.

En daar hoorde natuurlijk een verhaal bij, mijn eigen verhaal. Ik heb toen gebrainstormd met Sandra (van Hamley Books) en zo hebben we een ruwe rode draad besproken. De rest heb ik zelf aangevuld.’

Wacht, je had voordat je begon te schrijven al contact met de uitgeverij? Hoe kwam dat?

‘Ik had mijn manuscript van Bloedjuweel ingestuurd in oktober 2019. Ik kreeg toen van Sandra te horen dat ze het heel goed geschreven vond, maar dat een verhaal over Korea nog te niche was in Nederland en België. Ze vroeg of ik meer werk had liggen. Ik heb toen Typewriter opgestuurd, die rechten had ik namelijk terug omdat mijn oude uitgever Wolf&Dragon, stopte. Sandra was meteen enthousiast over Typewriter en even later vroeg ze of ik nog meer had liggen.

Toen kon ik het al niet geloven, ze was zó enthousiast! Ik gaf eerlijk toe dat ik niets nieuws had liggen. Sandra vroeg mij of ik ideeën had voor nieuwe verhalen. Ik pitchte toen mijn verhaal over Titanic en nog een verhaal. Sandra gaf mij haar vertrouwen en ik kreeg een contract voor Unsinkable voor ik hem nog maar geschreven had!’

Je schrijft voornamelijk young adult boeken met historische fictie. Dit soort boeken zie je niet veel. Waar komt deze voorliefde vandaan?

‘Mijn liefde voor historische fictie is vooral begonnen na het lezen van The Infernal Devices, een trilogie geschreven door Cassandra Clare. Een nieuwe wereld ging voor me open. Ik ben daarna meer historische boeken gaan lezen (wel allemaal fictie en in de YA wereld). Ik vond het zo tof en besloot dat ik ook over het verleden wilde schrijven.

Nu heb ik mijn hele leven al een fascinatie met de geschiedenis gehad. Mijn moeder zegt altijd dat ik een oude ziel heb, dat ik in de verkeerde tijd geboren ben. Ha ha.’

Neem ons eens mee in je schrijfproces. Hoe begin je, hoe lang doe je ongeveer over een eerste versie, wat gebeurt er voordat een boek af is, etc.?

‘Dat is bij elk boek verschillend. Voor Typewriter en Unsinkable heb ik van te voren eerst heel veel onderzoek gedaan, omdat het toch historische boeken zijn. Daar ben ik meestal wel een maand mee bezig. Voor andere boeken zoals Bloedjuweel ben ik gewoon begonnen met schrijven. Meestal plot ik niet, wat veel schrijvers wel doen. Voor mij werkt het het beste als ik gewoon begin en dan zie ik wel waar het schip strandt.

Een eerste versie verschilt ook heel erg. Typewriter duurde vijf maanden om te schrijven, Unsinkable vijf weken. Het ligt er maar net aan hoeveel vrije tijd ik heb en of ik zin en inspiratie heb.

Mijn hoofd is een warboel, er is voor mij dus geen duidelijk patroon, het is altijd maar weer de vraag hoelang een nieuw boek weer gaat duren.

Het is altijd een nieuwe achtbaan. Maar dat maakt het ook heel leuk. Als het elke keer hetzelfde zou zijn zou ik dat echt heel saai vinden en raak ik er ook snel op uitgekeken. Voor sommige schrijvers werkt plotten wel en hetzelfde ritme, mij schrikt dat alleen maar af.’

In het najaar van 2021 komt ook Unwritable uit. Dat is een herschreven versie van een eerder boek van jou, Typewriter. Hoe vind je het dat je dit boek nu gaat herschrijven, terwijl je hem eerst als ‘klaar’ zag?

‘Gelukkig heb ik Typewriter al herschreven! Dat heb ik meteen gedaan toen ik klaar was met de eerste versie van Unsinkable. Dat manuscript is nu weer weg en ligt bij Hamley Books voor de redactieronde.

Het voelde wel een beetje vreemd. Je kent het verhaal natuurlijk van binnen en buiten en toen het eerst ‘klaar’ was, was het ook echt klaar. Toen ik het verhaal echter weer ging lezen, kwam ik weer kleine dingen tegen en zinnen die niet lekker liepen. Grappig dat je dan zo duidelijk kan zien hoeveel je vooruit bent gegaan qua schrijven.

Aan het verhaal zelf is niets veranderd, alleen de titel. Er zijn een paar zinnen die nu anders lopen maar wel op hetzelfde neerkomen. Gelukkig hoefde ik niet te sleutelen aan het verhaal!’

Je volgt momenteel een opleiding mediavormgeven. Hoe combineer je school met het schrijven?

‘Ik heb school, loop stage, werk en zwem drie keer in de week en maak schilderijen op aanvraag. Ik ben continu bezig. Ik kan niet stilzitten. Soms vraag ik me af hoe ik het allemaal doe als er weer een nieuw boek klaar is. Misschien dat er daarom ook zo veel tijd zit tussen nieuwe boeken, omdat ik soms even bij moet komen.

Ik schrijf wanneer ik een gaatje vrij heb tussen al die activiteiten door.

Soms schrijf ik ook op school maar zeg dat maar niet tegen mijn leraren. Ha ha!’

Voor eerdere boeken ontwierp je wel eens je eigen omslag. Maar voor Unsinkable heeft iemand anders het gemaakt. Wat vind je daarvan?

‘Ik vind het fantastisch! Ik ben blij dat ik eindelijk niet mijn eigen omslag hoefde te maken. Het probleem met het maken van je eigen omslagen is (dat heb ik dan, tenminste) dat ik er na een tijdje op uit ben gekeken. Vooral omdat je groeit, niet alleen met schrijven maar ook met ontwerpen. Je leert steeds meer bij, dus na een paar maanden kijk ik al terug op iets wat ik heb gemaakt en dan denk ik: NEE! Hoe heb ik dit ooit mooi gevonden?

Het is ook wel bijzonder om zowel de binnen- als buitenkant zelfgemaakt te hebben. Ik ben nog steeds mega trots en blij met Bloedjuweel. Self-made. En dan is het vooral zo tof om zoveel complimenten er over te krijgen. Dat geeft mijn ego echt een boost.

Het feit dat iemand anders deze omslag voor me maakt geeft meer rust. Het niveau waarop de omslag is gemaakt is boven mijn ‘skills’ dus ik kan er voorlopig nog niet tegenaan kijken met het idee van: dit had ik beter gekund.’

Staan er nog meer boeken op de planning voor Hamley Books?

‘Yes! Naast Unsinkable dat in het voorjaar van 2021 uitkomt, is er natuurlijk ook Unwritable. Die wordt verwacht in het najaar van 2021.

Ook komt er in het voorjaar van 2022 een nieuw boek aan. Die heb ik ooit eerder geschreven en in eigen beheer uitgebracht, maar ik ga deze herschrijven. Eigenlijk wordt het een héél ander verhaal. Ik ben zelf erg benieuwd hoe dit gaat uitpakken. Ik kan er nog niet teveel over zeggen, maar iemand in het boek is geobsedeerd met een tijdmachine bouwen… We zijn nog aan het brainstormen over de titel, voorlopig staat die op Unforgettable.

Verder hoop ik dat ik in de toekomst al mijn boeken bij Hamley Books mag publiceren.’


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.