Oud & Nieuw!

Gepubliceerd op 30 december 2020 om 13:46

Het is december, en dat betekent dat het nieuwe jaar alweer in zicht komt! Voordat we oud en nieuw gaan vieren, en het rare 2020 achter ons laten, blik ik vandaag nog even terug op afgelopen boekenjaar, en kijk ik ook alvast vooruit. Heb ik de doelen die ik voor mezelf maakte gehaald? Hoeveel boeken zijn er in mijn kast komen wonen? Welke boeken vond ik het leukst? En wat hoop ik dat 2021 gaat brengen? Deze miep is gek op lijstjes, so here we go! 

Terugblikken

Vol goede moed begon ik aan het nieuwe jaar. Maar zoals voor iedereen, pakte het ook voor mij heel anders uit dan ik verwachtte. Corona gooide roet in het eten, en alle veranderingen en onduidelijkheden, tja, die waren niet zo mijn ding. Waar anderen extra tijd vonden om te lezen, zat mijn hoofd steeds te vol voor nieuwe verhalen. Toen ook nog een autistische burn-out om de hoek kwam kijken, had ik het jaar alweer snel gezien. Van boeken kopen werd ik gelukkig erg blij, en ook las ik nog best een aantal pareltjes.

Favorieten

Elk jaar houd ik in mijn notities op mijn telefoon bij welke boeken ik las. Daar zet ik dan gelijk een aantal sterren achter, en zo kan ik in een makkelijk overzicht zien welke boeken ik heel leuk vond, en welke wat minder. Hieronder vind je mijn lijstje met alle favorieten van dit jaar. Alle boeken die ik opnieuw las tel ik even niet mee, en ik zet er naast de paar 5 beoordelingen ook die met 4 bij.

Meester Legende ★★★★★
Finale ★★★★★ (biebboek)
Een soort vonk ★★★★★ lees hier mijn recensie
De Wrede Prins ★★★★★
Een vloek zo eenzaam ★★★★★
Het Hart van de Adelaar ★★★★★ lees hier mijn recensie
Onthul me ★★★★★
Wildcard ★★★★★
Verbeeld me ★★★★,5
Zomerburen ★★★★,5 lees hier mijn recensie
Lady Smoke ★★★★,5
Caraval ★★★★
Rode koningin ★★★★
Charisma ★★★★
Twilight ★★★★
Tweedehands vleugels ★★★★
Eenzaam en extreem ver weg ★★★★
Het Zusje Van ★★★★
Supernova ★★★★ (biebboek)
Ik moet dit doen ★★★★ (biebboek)
Her royal highness ★★★★ (biebboek)

Gekocht & gekregen

Zoals ik dus al zei; lijstjes vind ik heerlijk. Het zal je ook niet verbazen dat ik ook maandelijks een lijstje in mijn notities bijhoud met alle nieuwe boeken erop. Laten we eens kijken wat dat heeft opgeleverd...

In 2020 kwamen er maar liefst 83 boeken in mijn kast wonen. Ik gaf er €429,16 aan uit, wat betekent dat elk boek gemiddeld slechts €5,17 kostte. Dit is gelukt dankzij het winnen van verschillende winacties, cadeautjes die ik kreeg, gave advertenties op marktplaats en natuurlijk mijn geliefde kringloopwinkels. Ik kocht maar 8 boeken voor de volledige verkoopprijs in de boekhandel.

Ik ben eigenlijk wel trots, want er zijn minder boeken bij gekomen dan vorig jaar, en ik gaf daardoor minder geld uit aan boeken. Ook mijn streven om maximaal €40 per maand aan boeken te besteden is gelukt met een gemiddelde van €36. Wel zaten er een aantal piek-maanden bij en een paar maanden waarin ik amper nieuwe boeken kocht. Iets beter verdelen zou handig zijn, maar het gaat de goede kant op!

Leesdoelen

Aangezien ik in 2019 87 boeken uitlas, dacht ik dat het stellen van een leesdoel van 60 boeken prima haalbaar zou zijn. Vijf boeken per maand klonk me goed, maar bleek uiteindelijk te hoog gegrepen. Midden november besloot ik mijn doel te verlagen naar 50, omdat ik geen zin had in de druk die het getal 60 me opleverde. Uiteindelijk sluit ik 2020 af met 56 uitgelezen boeken. Da's natuurlijk nog steeds hartstikke veel. Mensen in mijn omgeving zijn helemaal in shock wanneer ik ze dit vertel. En vanwege de omstandigheden ben ik er ook best wel blij mee, ondanks dat het net niet die 60 zijn geworden. 

Een ander leesdoel was om voornamelijk boeken uit mijn eigen kast te lezen. Vorig jaar maakte ik een foto met alle ongelezen boeken in mijn kast, zodat ik kon zien welke boeken ik als eerste zou kunnen oppakken. Ik heb voor 2021 maar opnieuw zo'n foto gemaakt, want ik las slechts 2 van de 38 boeken op de 2020-foto...

Ook was ik van plan 5 van mijn Engelstalige boeken te lezen, om meer met de taal te oefenen. Ja, eh, laten we het daar ook maar niet te lang over hebben. Telt het als ik zeg dat m'n hoofd er gewoon niet naar stond? Want ja, dit doel heb ik grandioos laten mislukken door geen van die boeken op te pakken.

M'n laatste doel was om zoveel mogelijk boeken van mijn verlanglijstje te kopen, en minder boeken die ik zomaar tegenkwam. Of dat gelukt is weet ik eigenlijk niet eens zo goed, want mijn verlanglijstje verandert ook steeds. Wel heb ik het idee dat als ik zo door m'n lijstje scroll (ja, daar is 'ie weer), er maar weinig boeken tussen staan waarvan ik nu denk 'ik weet niet zo goed of ik dit boek wel nog wil lezen'. Dus dat is denk ik dan toch redelijk goed gelukt. Wel kocht ik meer boeken in een maand dan dat ik er uitlas, dus het evenwicht is wel redelijk verstoord.

TBR-foto eind 2019

TBR-foto eind 2020

Persoonlijke doelen & wensen

In een post op Instagram schreef ik dat ik hoopte rust te vinden in mijn hoofd en zo meer tijd zou kunnen benutten aan mijn hobby's. Jammer genoeg kan ik nu wel zeggen dat zo ongeveer het tegenovergestelde waarheid is geworden; door een burn-out kun je over het algemeen maar weinig energie opbrengen om dingen te doen.

De twee projecten waar ik aan wilde werken zijn dan ook niet allebei afgekomen. Ik had het in diezelfde post over mijn verhaal, waar ik een doel van 50k woorden voor stelde. Voor schrijven heb ik rust en ruimte in mijn hoofd nodig, anders komen de woorden niet. Je raadt het misschien al; ik heb dit jaar wel een half hoofdstuk geschreven, woehoe!

Het andere project heeft vele malen beter uitgepakt; dit beschreef ik destijds als een secret project, maar dat ging natuurlijk over 'Mijn wereld vol boeken'! In september 2019 begon ik met brainstormen, in april 2020 ontwierp ik alle pagina's en in oktober zette ik het te koop. Nu in december zijn er 46 exemplaren verkocht. Hoe gaaf dat mijn idee nu gewoon gebruikt wordt door andere boekenliefhebbers! Dit is toch wel echt één van mijn hoogtepunten van dit jaar.

Ik baal wel dat zelfs het standaard gedeelte van 'ik hoop dat mijn familie gezond blijft' uit mijn post geen waarheid is geworden, want mijn moeder heeft ondertussen een fikse hernia gekregen... (Misschien is het daarom minder gek dat ik de eerste versie van dit blog al in midden november typte? Ik heb dit jaar echt een beetje gehad.)

Vooruitkijken

Goed, hoog tijd om dan maar alvast vooruit te gaan kijken. 2021 zal op boekengebied veel in het teken staan van 'Mijn wereld vol boeken', aangezien ik die nu écht kan gaan invullen! Er zit een spread in waarin je doelen kunt stellen voor het aankomende jaar, en het lijkt me daarom leuk diezelfde lijstjes ook hier te gebruiken. Een beetje huiverig ben ik wel om strakke doelen in te stellen, omdat het dit jaar natuurlijk niet zo soepel verlopen is. Ik denk dat ik het daarom meer als richtlijnen moet zien, dan echte verplichtingen. Lezen moet immers gewoon leuk blijven!

Dit jaar wil ik ... boeken lezen

Niet teveel stress en gedoe; voor 2021 zet ik mijn leesdoel op 50. Gemiddeld één boek per week, vier in de maand. Dat moet te doen zijn.

Deze vijf boeken ga ik sowieso lezen

De gloed van gedoofde sterren. Deel één las ik op vakantie in een middag uit. Voor mijn verjaardag kreeg ik het vervolg, en wil nu natuurlijk graag verder lezen!

Raven 3. Ik vind de Slaves serie heel tof, maar het is er eentje die ik niet per sé achter elkaar zou willen lezen vanwege de hoeveelheid informatie. Daarom heb ik even gewacht met dit boek, maar ik wil uiteraard wel weten hoe het verder gaat.

Iko #1. De Lunar Chronicles is één van mijn favoriete series, en daarom kocht ik ook deze graphic novel die verder gaat waar de 'normale' serie eindigde. Ik las 'm echter nog niet, en daar moet maar eens verandering in komen.

Zielen. Ik maakte kennis met de schrijfstijl van Stephenie Meyer door de Twilight serie, en vond die heerlijk. Ik ben benieuwd naar dit andere YA-boek van haar.

Zelfs als we zwijgen. Dit boek won ik aan het eind van 2020, en ik kijk enorm uit naar deze thriller vol diverse personages.

Deze series wil ik (uit)lezen

Twilight. Hiervan las ik de eerste vier boeken, maar er zijn er minstens drie meer. De novelle 'Het korte tweede leven van Bree Tanner', de special edition 'Leven en Dood', en natuurlijk 'Midnight Sun' vanuit Edwards perspectief.

De Wrede Prins. In 2020 kwamen van deze serie de eerste twee delen in het Nederlands uit. In 2021 wordt het derde en laatste deel 'De Verbannen Koningin' verwacht, en dan ga ik 'm natuurlijk ook kopen en lezen!

Afgelopen jaar maakte ik series compleet, zodat ik alle delen lekker achter elkaar kan lezen. Dat ben ik dus ook zeker van plan bij bijvoorbeeld The Cage, Chemical Garden en Half Zwart trilogieën.

Ik wil het genre ... ontdekken!

Paranormale fantasy/thriller. Een aantal van de ongelezen boeken in mijn kast vallen hieronder, maar ook één van de boeken die uit gaan komen waar ik enorm naar uit kijk. Ik las slechts één keer eerder een serie in dit genre, en ben wel benieuwd naar meer!

Dit jaar ga ik eindelijk deze 3 boeken lezen, die al veel te lang liggen te wachten

Harteloos stond op de TBR foto van vorig jaar, dus die mag nu echt wel 'ns gelezen worden. Vooral omdat ik gek ben op YA boeken die gebaseerd zijn op een sprookje, en fan ben van de schrijfstijl Marissa Meyer.

Ook Stad van beenderen stond op die foto van vorig jaar, en ik heb ook al het vervolg én de dvd van de film klaarstaan. Heel veel mensen zijn fan van de serie. Ik ben benieuwd of ik het ook leuk vind.

En ik maak gelijk een combi, door ook The Jewel aan dit lijstje toe te voegen. Deze Engelse editie heb ik nu ook al een jaar in mijn kast, en ik ben nog steeds van plan om meer Engels te lezen, dus dat komt mooi uit!

6 challenges die ik ga vervullen

1) 25 uit eigen kast

In 2020 kocht ik ontzettend veel boeken, en eigenlijk kijk ik uit naar allemaal. Omdat ik weet dat ik niet alleen maar boeken van mijn huidige TBR zal gaan lezen (iets met nieuwe boeken kopen en de bibliotheek), kies ik 25 boeken die ik sowieso gelezen wil hebben tegen het einde van het jaar. Deze zie je op de foto hierboven! Maar omdat ik alle uitdagingen niet te strikt wil maken, ben ik ook best tevreden wanneer het lukt om 25 boeken te lezen van alle ongelezen boeken die nu in mijn kast staan. Ook als dat dus niet exact dezelfde 25 van de foto zijn.

2) meer Engelse boeken

Ja hoor, hij komt dit jaar gewoon weer terug; het doel om op z'n minst 5 Engelstalige boeken te lezen. Ik moet binnenkort een Engels examen doen op mijn mbo opleiding, en op zich kan ik dat wel, maar mijn woordenschat is allesbehalve uitgebreid. Hoog tijd om dat op een leuke manier op te krikken!

3) support auteurs van eigen bodem

Ik ontdek op Instagram steeds meer auteurs van eigen bodem. Nieuwe debutanten, maar ook andere auteurs waar ik gewoonweg niet eerder van heb gehoord. Nederlandse en Vlaamse auteurs volgen vind ik ontzettend leuk, omdat je sneller met ze in gesprek kan gaan over hun boeken. En daarom wil ik ook eens meer van ze lezen.

4) focussen op nieuwe releases

Wat mijn verlanglijstje betreft; ik wil me meer focussen op nieuwe releases. Ik zag de voorjaarsbrochures al, en kijk nu al uit naar een behoorlijk aantal releases (check hier mijn blog hierover). Goedkope pareltjes in de kringloop kan ik natuurlijk niet laten staan, maar ik wil toch eigenlijk het meeste geld gaan besteden aan die nieuwe boeken.

5) boeken die ik niet opnieuw ga lezen wegdoen

Verzamelen is echt mijn zwakte. Boeken wegdoen vind ik daarom ook best wel moeilijk. Maar waarom zou ik ook alle boeken bewaren waarvan ik weet dat ik ze niet nog een keer ga lezen? Ik ga mijn best doen om wat vaker boeken weg te doen, om te zorgen dat mijn kast niet te vol wordt.

6) 10 biebboeken

Ik heb een lijstje met tien biebboeken opgesteld die ik ga proberen te lezen in 2021. Dit zijn boeken die ik niet heb gekocht omdat ik weet dat de bieb ze heeft, of omdat ik twijfel of ik ze wel echt heel leuk ga vinden. Er staan vooral boeken van Nederlandse auteurs op, zoals 'De Academie', 'Bijna Echt' en 'De geur van groen'. Ook zijn er een aantal intimiderende fantasy boeken bij, met meer dan 600+ pagina's. Lenen is erg handig, omdat ik een boek makkelijk terug kan brengen als ik er niet doorheen kom, wat ik soms heb met zulke pillen.

En voor de rest...

Dit jaar ga ik mijn best doen om 'Mijn wereld vol boeken' bij te houden. Ik denk dat ik vooral moeite ga hebben telkens een review pagina in te vullen over een uitgelezen boek, omdat ik vaak snel door wil in het volgende. Daarom ben ik ook alvast aan het brainstormen voor een deel 2, waarin minder review pagina's zitten, maar meer lijstjes. Het idee is nu om rond de 150 pagina's te maken (da's de helft van de vorige), zodat het ook door de brievenbus kan en de drukkosten minder zijn, waardoor alles goedkoper zal uitpakken. Of ik het ook echt ga uitwerken en ga verkopen, hangt af van de tijd die ik ervoor kan vrijmaken. Maar het idee en de motivatie is er!

Ik zeg het voor mezelf nog maar een keer; neem de leesdoelen niet al te serieus, maar zie het als interessante richtlijnen. Ja, toekomstige Rieneke, heb je het goed gelezen? Het is niet erg als je niet alle doelen haalt, dus leg er niet zo'n druk op, oké? Als je de vijfentwintig boeken van je huidige TBR leest, vijf Engelse boeken en tien biebboeken, dan hou je nog maar zo'n tien boeken over die je verder nog kan kopen om te lezen voor je leesdoel van vijftig. En als je alleen al naar de voorjaarsbrochures kijkt, zie je al hoe lastig dat gaat worden. Dus relax, en lees vooral wat je leuk vindt. Goed? Afgesproken.

Verder hoop ik ook dit jaar meer rust te gaan vinden. Ik werk hier hard aan met hulp van mijn begeleider. Zo hoop ik die burn-out achter me te kunnen laten, en de tools te hebben om het in de toekomst te voorkomen. Met meer rust kan ik namelijk meer schrijven, en dat is iets wat ik dit jaar eigenlijk wel heb gemist. Ik wil verder met mijn verhaal en een eerste versie kunnen afronden. Ik ben namelijk niet iemand die een verhaal van tevoren plot, en dus wil ik als schrijver ook graag weten hoe het verder zal gaan.

En als laatste drop ik opnieuw het 'ik hoop dat mijn familie gezond blijft' -zinnetje. Ik bedoel dit keer vooral dat mijn moeder van de hernia afkomt, en dat het met mijn lieve grootouders goed blijft gaan (ondanks de dementie van mijn oma). 

 

Komend jaar laat ik in het teken staan van persoonlijke groei en acceptatie. Ik wil mezelf nog beter leren kennen en meer genieten van de dingen die gebeuren. En dat gun ik jou ook. Dat je tot rust kan komen met een goed boek, en jezelf kan ontplooien in je studie of baan. Dat je dromen -hoe groot of klein dan ook- mogen uitkomen en dat alles goed blijft gaan met de mensen om wie je geeft. Op een mooi 2021!


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.