In de YA-boekenwereld zijn ze niet vreemd; hervertellingen van sprookjes. Bekende verhalen in een nieuw jasje, die op een volwassener manier zijn verteld, en soms in een geheel nieuwe setting. Of het boek neemt de slechterik als hoofdpersoon, want waardoor maakt zo'n iemand de keuzes die hij maakt?
In het begin was ik er wat sceptisch over. Wat had mijn geliefde Assepoester uit mijn jeugd nou weer in de ruimte te zoeken? Maar toen ik er eenmaal een paar las, werd ik vrij snel groot fan. Ook in boekhandels en op internet zie je dat hervertellingen enorm populair zijn; er komen er namelijk steeds meer bij. Op Instagram zie ik vooral een hele hoop Engelse boeken passeren. Alleen lees ik vrijwel altijd in het Nederlands, en ik ben vast niet de enige. Daarom maakte ik een lijst met zoveel mogelijk Nederlandstalige YA-boeken die gebaseerd zijn op sprookjes.
In deze blog schrijf ik waar de boeken overgaan, wat ik ervan vond, of wat ik ervan verwacht. Ik zou het super leuk vinden als jij je mening voor de boeken wilt geven door de sterren in te vullen! En ken je nog meer Nederlandstalige hervertellingen? Zet dan de titel in de reacties, zodat ik hem aan de lijst kan toevoegen.
De Lunar Chronicles

Dit is een foto van de serie in mijn kast, met de limited edtion dust jackets van Blossom Books. Ik ben er echt weg van!
Één van de bekendste hervertellingen is denk ik toch wel de Lunar Chronicles serie, dus ik trap daar maar meteen mee af. In deze reeks heeft auteur Marissa Meyer geen gebruik gemaakt van één sprookje, maar heeft elk deel een eigen hervertelling. Het gave is dat al deze personages elkaar in het verhaal tegenkomen en moeten samenwerken, waardoor het een grote mix van verschillende sprookjes wordt. En wie zegt dat sprookjes een middeleeuwse, of tijdloze setting moeten hebben? Deze reeks speelt zich af in de toekomst, vol ultramoderne technologie zoals cyborgs en robots.
Deel 1, Cinder, is gebaseerd op Assepoester. Scarlet is een hervertelling van Roodkapje, en Cress van Rapunzel. In deel vier, Levana, krijg je een kijkje in het leven van de slechte koningin, die net zoveel om schoonheid geeft als de koningin uit Sneeuwwitje. En het personage van deel vijf, Winter, is ook op Sneeuwwitje gebaseerd. Alle Sterren is het laatste deel en is een bundel van kortere verhalen die zich afspelen binnen de wereld die Marissa heeft gecreeërd, waar onder andere een bewerking van De Kleine Zeemeermin in zit.






Belle en het Beest
Belle en het Beest is misschien wel het favoriete sprookje van boekenliefhebbers, als ik kijk naar de mensen die ik volg op Instagram. Dat zou ook gewoon kunnen komen door de grote boekenkasten in de Disney film, maar dat weet ik niet zeker. Om heel eerlijk te zijn heb ik de Disney film nog altijd niet gezien, en eigenlijk ook nog nooit het originele sprookje gelezen...

Wel las ik Hof van Doorns en Rozen, een enorm populaire YA hervertelling. Als je actief bent op bookstagram, zal het je vast zijn opgevallen hoeveel mensen fan zijn van deze serie. Met allerlei fanart heeft deze serie naast Harry Potter misschien wel de grootste fanbase.
Ik kreeg de boxset van deze boeken voor mijn verjaardag, toen ik nog maar een maand bookstagram had. Ik wist totaal niet wat ik kon verwachten, en had ook eigenlijk niet zo door hoe groots deze serie is. En eigenlijk had ik toen ook geen idee dat ik een hervertelling van Belle en het Beest las, ook omdat ik het sprookje niet ken. Het verhaal begint wat traag, maar dat komt ten goede aan de worldbuilding. Je ziet alles goed voor je, en doordat je alles vanuit hoofdpersoon Feyre leest, maak je de vreemde gebeurtenissen echt samen mee.
Deel twee, Hof van Mist en Woede, dat gebaseerd is op de mythe over Hades en Persephone, is mijn favoriete deel in de serie. Maar dit eerste deel vond ik ook al ontzettend gaaf.

Vrij recent las ik Een Vloek zo Eenzaam uit. En ik zag een hoop overeenkomsten met Hof van Doorns en Rozen. Het zijn beiden fantasy verhalen, maar zo anders uitgewerkt dat je toch niet het idee hebt twee dezelfde boeken gelezen te hebben. Ook in dit boek kwam de hoofdpersoon uit een andere wereld de magische wereld in, maar waar Feyre uit een tijdloos dorpje kwam, komt Harper uit het hedendaagse Washington D.C.. In allebei de verhalen zit een vloek die verbroken moet worden, maar de gevolgen als dit niet zou lukken, zijn anders.
Pluspunt voor Een Vloek zo Eenzaam; meer diversiteit. De hoofdpersoon heeft een lichamelijke beperking, maar laat zich hier niet door tegenhouden. Bovendien zat in dit eerste deel iemand binnen de LGBTQ+ gemeenschap, waar dit in Hof van Doorns en Rozen in het derde deel pas heel subtiel wordt benoemd.
Alice in Wonderland
Oké, ik beken. Mijn kennis van sprookjes is misschien niet zo up-to-date als je zou verwachten bij een blog als deze. Ook Alice in Wonderland ken ik eigenlijk niet, op de bewerking van de K3 musical na. Wel vond ik twee boeken die hierop zijn gebaseerd. Ik las ze allebei nog niet, maar ben dat wel nog van plan.

Harteloos staat nu al een poosje in mijn kast. Ik nam hem over van iemand via Instagram, omdat ik ook dit boek van Marissa Meyer móest hebben. Marissa is de auteur van de Lunar Chronicles, en aangezien dat toch wel een van mijn favoriete series is, verwacht ik best veel van deze hervertelling.
Als ik het goed begrepen heb, volgt dit boek het verhaal van de Hartenkoningin voordat ze harteloos wordt. Je ziet haar als tiener die dolgraag verliefd wil worden, maar door haar ouders wordt uitgehuwelijkt. Ze verzet zich hier tegen, maar dat loopt niet volgens plan.

Ook Alice in Zombieland is een hervertelling. Dat kun je aan de titel al vrij duidelijk aflezen, natuurlijk. Net als dat je al gauw ziet dat het over zombies gaat. Het is een serie van vier delen, dus als je het leuk vind, kun je lekker doorlezen.
In dit eerste deel volg je Alice, die plotsklaps alles verliest wat ze kende. Binnen één seconde is haar familie verdwenen. Men zegt dat het door een auto-ongeluk komt, maar Alice weet wel beter. Het waren de zombies die haar ouders hebben gedood. Om uit hun handen te blijven, moet ze leren hoe ze tegen ze moet vechten.
Ik weet nog niet zo goed wat ik er van moet verwachten, omdat ik nog niets over zombies gelezen heb. Wel heb ik de Eerste Leven trilogie van auteur Gena Showalter gelezen, en haar schrijfstijl vond ik erg fijn.
Assepoester
Dit sprookje roept enorm veel herinneringen op. Als klein meisje heb ik de videoband van de Disney film grijs gedraaid, en toen ik ontdekte dat er vervolg films op zijn gemaakt, stuiterde ik door het huis. Mijn broertje keek altijd mee vanwege de muizen, maar ik denk niet dat je die ook in deze YA boeken zult vinden...

Cinder & Ella is een puur zwijmel verhaal. Ik weet daarom ook nog niet of ik het zal lezen, maar voor fans van romantische boeken als de Royals klinkt het perfect.
Ella mag na maanden revalideren naar huis, maar dat kan niet zomaar. Haar moeder is namelijk omgekomen in het auto-ongeluk waar Ella in gewond raakte. Daarom gaat ze naar haar vader en zijn nieuwe gezin in Hollywood, waar haar nieuwe stiefzussen niet op haar zitten te wachten. Ella mist haar moeder en blogvriend Cinder, aan wie ze sinds het ongeluk nog niets heeft laten horen. Ze weet niet dat Cinder haar ook mist, en een populaire acteur in Hollywood is.
Dit is het eerste deel in een tweeluik, dus binnenkort komt er nog een deel!

In Stiefzus volgen we niet een personage dat gebaseerd is op Assepoester zelf, maar één van haar stiefzussen. Het begint waar het normale sprookje eindigde, en laat je zien wat er gebeurt met de stiefzussen ná het 'en ze leefden nog lang en gelukkig'.
Om heel eerlijk te zijn maakt de achterflap mij niet zoveel duidelijk over het verhaal. Wel weet ik dankzij recensies op Instagram dat het zich ontplooit in een feministisch verhaal, waardoor ik er best benieuwd naar ben geworden. In de boekhandel heb ik hem al eens in mijn handen gehouden, en de kaft is erg tof gemaakt. Alle glasscherven die je ziet, hebben namelijk een glanzende laag waardoor het lijkt of ze op het boek liggen. Alvast een grote pluspunt daarvoor!
Sneeuwwitje
Sneeuwwitje is een echte klassieker als je het aan mij vraagt. Iedereen kent het als het sprookje met de zeven dwergen, en het is al vaak verwerkt in modernere verhalen. Naast de Disney film en de musical van Studio 100, vond ik ook de film die gemaakt werd in samenwerking met de Postcode Loterij erg leuk. Maar naast Winter uit de Lunar Chronicles, las ik er nog geen ander YA-boek over.

In april komt Vergif uit. Deze is geschreven door de auteur van Stiefzus, maar het is een losstaand verhaal.
We volgen de mooie en lieve Sophie, die haar stiefmoeder gelooft als zij zegt dat ze nog niet klaar is om te regeren. Wanneer een jager de opdracht krijgt haar te vermoorden, ontdekt ze een ongekend vuur in zichzelf. Samen met zeven vreemden gaat ze daarna de strijd aan om de troon terug te winnen die van haar is.
Ook dit verhaal wordt omschreven als feministisch, en het klinkt nu al ontzettend spannend!

Tijdens Black Friday kocht is Koud als sneeuw. Dit boek is geschreven door Gena Showalter (ja, die van Alice in Zombieland). Het is best een dik boek met meer dan 600 pagina's, waardoor ik het eerder niet heb gekocht. Dikke boeken intimideren me toch snel, hoewel ze lang niet altijd langdradig hoeven te zijn. Op Instagram sprak ik al met meerder mensen die het hadden gelezen, en die hadden het allemaal binnen een week uit. En ze waren laaiend enthousiast, dus ik ben benieuwd!
In dit boek zijn sprookjes niet alleen echt, ze voorspellen ook de toekomst. Wanneer Everly ineens met spiegels blijkt te communiceren, houdt ze dit geheim voor haar klasgenoten. Later blijkt dat ze voorbestemd is om de Boze Koningin uit Sneeuwwitje te worden. Dat is nogal vervelend, vooral wanneer ze verliefd wordt op Roth, de vermeende Prince Charming...
De Kleine Zeemeermin
Ik denk niet dat ik de enige ben die er vroeger van droomde om een zeemeermin te zijn. Ook al was ik doodsbenauwd voor water en kon ik mijn adem nooit lang in houden zonder in paniek te raken, ik wilde altijd net als Ariël leven diep in de zee. Wat mij betrof hadden we prima van plaats kunnen ruilen. Maar zo'n leven is niet zonder gevaar, als ik de volgend boeken mag geloven.

Ik heb echt een zwak voor mooie covers, dus eigenlijk wilde ik alleen daarom al Mermaid kopen. Het is ook lang geleden dat ik nog een boek over zeemeerminnen las, terwijl ik daar eigenlijk altijd wel gek op ben geweest. Tijdens Black Friday was 'ie afgeprijsd op een site en heb ik hem eindelijk gekocht. Dit verhaal wordt omschreven als feministisch (ja, daar zijn er blijkbaar nogal wat van bij de sprookjes hervertellingen) en klinkt ontzettend tof.
Zeemeermin Gaia heeft er altijd van gedroomd om naar de oppervlakte te zwemmen. Dat is de plek waar haar moeder is, en waar ze de antwoorden kan vinden waar ze naar op zoek is. Wanneer ze van haar tirannieke vader eindelijk de tocht mag maken, wordt ze verliefd op een mensenjongen. Ze droomt van een leven boven water, maar wat gaat dat haar kosten?

Auteur Kiera Cass is vooral bekend door haar Selectie serie, maar ze schreef ook dit boek; Siren. Het gaat over Kahlen, die door de Oceaan is gered bij een schipbreuk. In ruil voor het redden van haar leven, moet Kahlen 100 jaar als sirene dienen aan de Oceaan. Ze lokt met haar stem mensen de zee in. Wanneer ze verliefd wordt op een jongen, brengt ze hen allebei in gevaar. Maar wegblijven lukt ook niet...
Net als in De Kleine Zeemeermin heeft dit boek alles te maken met de zee, en een mooie jonge dame en haar stem. Er is alleen geen echte zeemeermin, en in dit geval is de stem niet weg, maar juist op een andere manier het probleem in het verhaal. Ik ben er best benieuwd naar, al ben ik zelf niet zo'n groot fan van Kiera haar schrijfstijl.

Op Instagram kreeg ik ook Er was eens getipt als boek met hervertellingen. Dit is een bundel waarin vijf auteurs een sprookje hebben bewerkt voor de YA lezers.
In dit boek strijd Assepoester tegen loverboys, is social media nog gevaarlijker dan een spinnenwiel, sluiten inhalige fey muzikanten op in torens, moeten oma’s gered worden van iets ergers dan een boze wolf en worden twee zussen door yeti’s op de proef gesteld.
Klinkt mij een beetje vreemd, maar dat is bij veel sprookjes natuurlijk het geval. Het zijn wat kortere verhalen, dus het leest wel makkelijk weg, denk ik. Wie weet pak ik het ooit eens op.
Welk sprookje is jouw favoriet? En is dat hetzelfde sprookje dat is gebruikt in je favoriete hervertelling?
Reactie plaatsen
Reacties