Als schrijver werk je lang aan je boek. Je krijgt hulp van mensen, en die bedank je achteraan in het dankwoord. 'Mijn wereld vol boeken' is geen roman, maar een invulboek. Het was een lang en leerzaam proces; niet alleen het ontwerpen, maar ook het reclame maken en verkopen.
Het eerste idee ontstond in september 2019. In april 2020 maakte ik het ontwerp en in oktober begon ik met de verkoop via Instagram. Nu, eind januari, zijn er maar liefst 64 exemplaren besteld. Dat was me nooit gelukt zonder de hulp die ik gekregen heb. Het zou raar zijn om achterin het boek een dankwoord te zetten, maar ik wil toch graag iedereen bedanken. Daarom schrijf ik vandaag dit digitale dankwoord, waarin ik al mijn lieve helpers even in het zonnetje wil zetten. Dit is bovendien het perfecte moment om wat achter-de-schermen materiaal te delen, en ik heb nog wat invultips!

Test-lezers en andere hulptroepen
In de periode dat ik al mijn ideeën nog aan het neerpennen was in een notitieboekje, waren er slechts twee mensen die wisten dat ik hiermee bezig was. Allereerst mijn moeder, die me een beetje te hard van stapel vond lopen voor een product dat pas een jaar later af hoefde te zijn, maar die later enorm heeft meegedacht en feedback heeft gegeven. Ook mijn beste vriendin wist ervan. Ik overlaadde haar met appjes vol vragen. Ik wilde van elk dingetje weten wat ze ervan vond, en ze gaf graag antwoord. Als ik niet zelf de meest enthousiaste persoon ben over dit project, dan is zij dat wel.
Later, toen de hele vormgeving naar mijn smaak af was in april, contacteerde ik een aantal mensen op Instagram. Ik vroeg hen of ze mijn boekje wilden bekijken, en hier feedback op wilden geven. @bookbreaknl vroeg ik om ernaar te kijken vanuit het oogpunt van een uitgeverij. Als blogger heeft ze jarenlange ervaring in wat wel en niet werkt op de Nederlandstalige boekenmarkt, en ik was heel benieuwd of ze nog tips had. Hier zaten een aantal erg goede ideeën bij, die ik in de definitieve versie heb verwerkt. Aan @lottesbooks vroeg ik of ze heel kritisch naar mijn ontwerp wilde kijken, en uiteraard ook gewoon als boekenliefhebber. Lotte volgt net als ik een vormgeef-opleiding, maar is hier al een stuk verder in. Ook aan haar feedback heb ik veel gehad. @belliesbooks en @dreamingofafictionalworld werden mijn doelgroep-test. Zij zijn ietsje jonger dan ik, en precies het type mensen die ik wilde aanspreken met mijn boek. Ik vroeg hen ernaar te kijken, en ze waren beiden enthousiast; missie geslaagd! @areadingdragon vertegenwoordigde Vlaanderen in mijn test-panel. Ik had niet het idee dat er woorden in zouden zitten die in België anders gelezen zouden kunnen worden, maar ik wilde het zekere voor het onzekere nemen. Gelukkig klopte mijn voorgevoel, en hoefde ik hierin niets aan te passen. En uiteraard kreeg ook mijn beste vriendin het concept-document te zien, en hielp zij mij ook bij deze fase.
Ook mijn coach, die toevallig ook nog illustratrice is, heeft veel betekend voor dit project. Niet alleen qua feedback op het product, maar ze hielp ook om mijn stresslevel te verlagen en mijn mini-marketingplan uit te werken. En ze was de reddende engel toen mijn printer kapot bleek toen ik de verzendlabels van de eerste ronde wilde uitprinten.
En dan zijn er nog een aantal docenten die het invulboek van feedback voorzagen, mijn broertje die zo geduldig bleef elke keer dat ik in de stress schoot en gewoon nogmaals mijn moeder, omdat zij heel veel voor mij betekent, ook tijdens dit project.
Een enorme BEDANKT aan jullie allemaal!
De kracht van Instagram
Zonder Instagram was het me nooit gelukt om zoveel boeken te verkopen. Het is het enige platform waarop ik reclame heb gemaakt. Er was een minimum van 20 bestellingen nodig om alles financieel ook te kunnen waarmaken, en ik betwijfelde of me dat ooit zou lukken. Maar dat deed het toch, mede dankzij alle lieve mensen die foto's deelden op hun account en in hun Stories. Tijdens de eerste ronde met dat minimum, reposten mensen massaal mijn foto's op hun Stories zodat nog meer mensen het zouden zien. Zo kwamen we uiteindelijk in week twee al aan genoeg bestellingen. Toen de mensen van ronde 1 hun boek ontvingen, stroomden de unboxings binnen. Hierdoor zagen nóg meer mensen het, en kon ik een tweede ronde organiseren. En zelfs door de unboxings van die tweede ronde, waren er opnieuw mensen enthousiast, en kwam er een korte derde ronde. Allemaal dankzij Instagram!
Daarom even een shoutout naar jullie. Ik heb van zoveel mogelijk Stories een screenshot gemaakt, en die samen met alle geweldige posts hieronder gezet.
Een blik achter de schermen
Deze bedank-post leek me ook het perfecte moment om eens een kijkje achter de schermen te geven bij het maak-proces van 'Mijn wereld vol boeken'! Natuurlijk kunnen jullie al een groot deel lezen bij de portfolio pagina, maar daar staan alleen afbeeldingen van het eindproduct bij. Een ontwerp is natuurlijk nooit in één keer goed, en er gaan genoeg concept-ontwerpen aan vooraf. Een aantal daarvan heb ik bewaard, en de drie leukste met de grootste verschillen ga ik vandaag laten zien!




Ik begin met mijn favoriet; de voorkant. Want wauw, wat heeft die een proces doorgemaakt! Het eerste ontwerp maakte ik aan het begin van maart 2020. Ik was van plan om de rest van de journal pas in de zomervakantie te maken, maar was zo enthousiast over mijn idee, dat ik het vast wilde visualiseren met een voorkantje. Deze voorkant heeft allesbehalve een goede resolutie en de juiste afmetingen, maar daar ging het in eerste instantie natuurlijk ook niet om. Het randje dat ik hier gebruikte, heb ik later op alle pagina's in het boek laten terugkomen aan de randen, maar op de voorkant vond ik het te druk. Bij de tweede versie staat die er nog wel op, maar had ik al het goede lettertype, en andere verfspetters. De derde versie vind ik nog steeds erg leuk, maar uiteindelijk werd het heel anders. Ik wilde heel graag de drie kleuren van de categorieën terug laten komen, en dat heb ik toen ook gedaan.
Dan door naar de review pagina's! Omdat toch zeker driekwart van het boek uit deze spreads bestaat, begon ik met het ontwerpen van deze pagina's. De eerste versie was eigenlijk al voor een groot deel goed. Hier gebruikte ik echter nog maar één lettertype, en vrij statische, rechte sterren. Om dit persoonlijker te maken, zette ik er in de tweede versie al snel een ander lettertype voor de koppen in; hetzelfde als de titel op de voorkant van het boek. De derde versie werd de definitieve. Hierin verving ik de statische sterren voor handgetekende versies, waardoor het meer een creatieve uitstraling kreeg; precies wat ik wilde.
En als laatste de bingo pagina's. Deze vind je in de derde categorie bij alle leuke invullijstjes. Omdat ik het invulboek als eerste voornamelijk voor mezelf maakte, liet ik al een exemplaar drukken met de eerste versie. Maar toen ik hem zo gedrukt zag, viel het me op hoe ontzettend groot de vlakken eigenlijk waren. Later liet ik de test-lezers het digitale bestand van het hele boek bekijken. Iemand kwam toen met het idee om ook een leeg bingoveld te maken, zodat je daar zelf een challenge kunt bedenken. Super leuk, en het paste perfect toen ik alle vakjes wat kleiner maakte.
Invultips!
Deze blog rond ik af met nog een laatste paar invultips. 'Mijn wereld vol boeken' kun je helemaal gebruiken zoals jij dat wilt. Ik heb de pagina's zo ontworpen en bedacht, waardoor er lekker veel ruimte is voor eigen invulling en ideeën. Zelfs ik weet nog niet hoe ik alle pagina's wil invullen, omdat er zoveel mogelijkheden zijn. Een aantal ideeën wil ik graag met jullie delen. Dus pak je exemplaar erbij, en kijk even mee!
Boekenkast blz. 184
In de tekening met de boekenkast, staan 75 boeken. Dit is precies hetzelfde aantal als de review-pagina's. In de ruggen van de boeken in de kast kun je dus alle titels kwijt waarvan je een review schreef. Maar dit kan op meerdere manieren. Zo kun je het chronologisch doen, en beginnen bij het eerste boek op de bovenste plank. De rug kun je natekenen van het echte boek. Als dit teveel gepriegel is, kun je natuurlijk ook alleen de titel opschrijven, en bijvoorbeeld werken met kleurcodes. Geef elk boek een kleur n.a.v. je sterren-beoordeling. Alle 5-sterren blauw, alle 4-sterren groen, etc. Je kunt de sterren-beoordeling natuurlijk ook vervangen voor de maand waarin je het boek uitlas. Zo kun je aan het eind van het jaar meteen zien hoeveel boeken je elke maand las, of hoeveel boeken je een bepaalde beoordeling gaf. Ik heb gelijk nog even een inkleur-tip; kleur eerst het boek in, en schrijf hier dan met een witte of zwarte gelpen de titel in. Dan blijft de titel goed leesbaar!
Favoriete quotes blz. 190
Dit is misschien wel de leegste pagina uit het hele boek. Een beetje saai misschien, maar niet zonder reden. Nu heb je namelijk ruim de plaats om het helemaal creatief in te kunnen vullen. Misschien ben je wel goed in handlettering, of je kunt mooi vormgegeven quotes uitprinten en opplakken. Wat jij wilt! Je zit niet vast aan hokjes of lijntjes, zodat de quote altijd past.
Bingo blz. 201
Op de bingo-spread zijn er twee velden waarin je boeken kunt afkruisen. De eerste heb ik al ingevuld met de meest populaire YA-series. Het andere veld is leeg, en kun je invullen naar eigen idee. Zelf zat ik eraan te denken om hier vijftien boeken in te schrijven die ik dit jaar sowieso gelezen wil hebben. Dit baseer ik dan op mijn challenges die ik in het begin van het boek invulde. Zo is het overzichtelijk hoe ver ik al ben. Een ander leuk idee is om vrienden of volgers om boekentips te vragen, en die te gebruiken. Of je vult 'm in naar aanleiding van een bingo van een uitgeverij.
Favorieten alfabet blz. 202
Mijn idee voor deze pagina toen ik hem ontwierp, was om voor elke letter uit het alfabet een favoriet boek op te schrijven. Maar je kunt deze pagina natuurlijk ook als challenge gebruiken, en proberen om dit jaar van alle letters van het alfabet een boek te lezen!
Reactie plaatsen
Reacties