Boekomslagen redesign vergelijken

Gepubliceerd op 23 december 2020 om 14:24

Op Instagram zag ik een foto passeren van een erg mooi boek. Het omslag sprak me aan, en dus zocht ik het op. De inhoud klonk me echter vrij bekend, en na wat speurwerk kwam ik erachter dat het ging om een heruitgave. Het boek bleek al in mijn kast te staan, maar met zo'n andere omslag, dat ik het niet herkend had.

Toen bedacht ik; is het niet leuk om zoveel mogelijk boeken op te zoeken waar bij een nieuwe druk ook een nieuw omslag is gemaakt? Het lijstje werd langer dan ik verwachtte, en is waarschijnlijk nog niet eens compleet. Ik verzamelde zestien boeken. In deze blog vergelijk de omslagen met elkaar. Bij elk boek staat bovendien een kleine poll, waarop je op jouw favoriete omslag kunt stemmen, en gelijk kunt zien hoe de meningen zijn verdeeld.

februari 2016

Laten we gelijk maar beginnen met het boek waarmee het idee voor deze blogpost begon. 'Witheet' is het eerste deel uit een fantasy trilogie geschreven door Jennifer L. Armentrout. De eerste druk kwam uit bij HarperCollins, maar is ondertussen niet meer verkrijgbaar. De nieuwe druk verschijnt in januari, deze keer bij Zomer & Keuning. Zij namen de reeks over, aangezien ze zowat al het andere werk van Jennifer ook uitgeven in het Nederlands.

De eerste cover is heel typerend voor de stijl van een aantal jaar geleden, toen zag je veel vaker een groot gezicht op een cover prijken. Tegenwoordig zie je meer typografische omslagen met veel details in de achtergrond. Ik ben zelf meer fan van het typografische, dus mijn voorkeur gaat daarom ook uit naar het nieuwe omslag. Deze heeft ook meer sfeer en voelt minder leeg, vind ik.

Welke cover van Witheet vind je het mooist?

januari 2021

februari 2016

Toen auteur Sarah J. Maas bekendmaakte dat van haar populaire serie 'Hof van doorns en rozen' nieuwe omslagen zouden komen, werd er niet al te enthousiast gereageerd. Sarah en haar team kozen voor nieuwe covers om de serie een volwassener uitstraling te geven. Dat was nodig, omdat het nieuwe deel geen YA meer is, maar een boek voor oudere lezers. Het wordt door lezers vooral als een slechte marketingstunt gezien, omdat je de boeken opnieuw moet kopen om ze bij elkaar te laten passen.

De Nederlandse uitgeverij Best of YA brengt ook een druk uit met de nieuwe omslagen. Dit worden midprice edities, die in plaats van €20,99 slechts €15 zullen kosten. 

Ook ik ben niet zo'n fan van de nieuwe omslagen. Ze zijn wat grauw en depri, en het neon effect van de titel vind ik niet per sé een volwassen feeling hebben. Het tattoo-achtige van de illustratie snap ik niet helemaal, het past naar mijn mening niet bij het verhaal. Mijn keuze gaat uit naar het oude omslag.

Welke cover van Hof van doorns en rozen vind je het mooist?

januari 2021

december 2014

Uitgeverij Blossom Books staat erom bekend dat ze hun boeken vaak eerst in hardcover uitgeven, en bij een tweede druk overstappen naar paperback. Hiervoor wordt dan ook een ander omslag ontworpen, en dat is ook precies wat ze hebben gedaan bij Silber.

Het eerste ontwerp is in mijn ogen de typische meiden-boek cover. Roze en random sterretjes, en het vertelt niks over het verhaal. Hoe anders is dat bij de nieuwe versie. Daar staat een deur centraal; iets wat zeer belangrijk is in het verhaal. Bovendien voelt dit omslag verfijnder en je kunt er leuke details in ontdekken. Hoewel ik alle omslagen van de serie zoveel op elkaar vind lijken dat ik ze amper uit elkaar kan houden bij het nieuwe ontwerp, gaat mijn keuze daar toch naar uit.

Welke cover van Silber vind je het mooist?

oktober 2015

juli 2008

Van de Gone serie zijn al een hoop verschillende uitgaven geweest. Het begon met hardcover, maar er kwamen naderhand ook een pocket-editie en paperbacks. Voor de hardcover en de pocket werd hetzelfde omslag gebruikt. Bij de paperbacks kwam er een nieuwe, die zowel voor de standaard uitgave is gebruikt, als voor de specialere editie met gekleurde paginaranden.

De oude cover vind ik niet zo mooi. Ik ben meer fan van eenvoud en kleine details. Foto's spreken me sowieso minder aan, en dat is bij dit boek ook het geval. Het oude omslag vind ik onduidelijk, en niet dezelfde spanning uitstralen als het nieuwe. Het oude omslag geeft mij zelfs meer een filmposter gevoel, dan een boekomslag. Beter vind ik dus het nieuwe, waarin een mensje is gebruikt als opening in de 'O'. Als je de rest van de reeks bekijkt, zie je dat dit figuurtje steeds verandert, wat ik erg leuk vind.

Welke cover van Gone vind je het mooist?

juli 2012

februari 2017

Ook 'Everless' is eerst in hardcover en later in paperback uitgegeven door Blossom Books. Voor de hardcover kozen ze om het Amerikaanse ontwerp van Nederlandse tekst te voorzien, en voor de paperback kozen ze de versie uit het Verenigd Koninkrijk. 

Bij dit boek gaat mijn keuze naar de eerste editie. Deze heeft zo ontzettend veel mooie details, en de rustieke uitstraling past ook perfect bij het verhaal. De eenvoud van de nieuwe uitgave vind ik ook best mooi, en het gezicht dat je ziet in de zandloper vind ik erg leuk gevonden. Maar verder vind ik de cover bijna een beetje té simpel en modern voor bij het verhaal. Ik kies dus voor de oude.

Welke cover van Everless vind je het mooist?

oktober 2018

januari 2017

Ook bij dit boek gaf Blossom Books eerst een hardcover uit, en later een paperback. Voor de hardcover is er gekozen om het Amerikaanse ontwerp aan te houden. Bij de paperbacks gingen ze voor de Franse omslagen, alleen bij een aantal boeken hebben ze een heel nieuw ontwerp laten maken, zodat die beter bij het verhaal zouden passen. Zo ook bij het eerste deel 'Cinder'.

Wat ik erg leuk vind, is dat ervoor is gekozen om dezelfde lettertypes te gebruiken. Enkel het beeld is aangepast, en naar mijn smaak is dat een goede keuze geweest. Ik hou van de combinatie blauw-paars en ben gek op mooie details. Ook is dit geen foto van een mens (dat maakt een groot verschil), maar een mooie tekening. Ik vind dat op de nieuwe cover het sprookjesachtige erg goed is gevangen, terwijl de oude net wat meer spanning uitstraalt. Als het nieuwe omslag als hardcover uit was gegeven, was het voor mij perfect geweest. Qua ontwerp kies ik voor de nieuwe cover.

Welke cover van Cinder vind je het mooist?

mei 2018

januari 2016

Bij dit boek heb ik nog niet kunnen achterhalen waarom er twee edities van zijn. Het zijn allebei paperbacks die uitverkocht zijn (helaas, want het is echt een tof boek), dus ik kan ook niet goed terugvinden of er verschil zit in prijs. De oude editie is wel duidelijk aangepast vanaf de Engelstalige cover, en de nieuwe is speciaal voor de Nederlandse uitgave gemaakt.

Ik ben niet zo'n fan van de nieuwe cover. Ik snap niet zo goed waarom de titel roze is, en de paarse ogen vind ik ook wat vreemd. Bovendien is de uitdrukking op het gezicht wat vlak, terwijl de donkere blik op het oude omslag gelijk je aandacht trekt. Ook het mysterieuze van het half bedekte gezicht vind ik erg interessant. Mijn keuze gaat naar het oude omslag.

Welke cover van Nodig vind je het mooist?

juli 2017

november 2010

Van 'Stad van beenderen' zijn er zo'n vier verschillende uitgaves, met elk een eigen omslag. Het eerste is gebaseerd op het originele Engelstalige omslag, en er is een filmeditie van het boek uitgebracht. Dan is er nog een heruitgave van het eerste deel, en zijn er omslagen gemaakt voor de midprice edities. Ik vergelijk nu het originele omslag en de midprice, omdat in deze versies alle delen van de serie zijn uitgekomen.

Ik kan me voorstellen dat het eerste omslag van dit boek, uit het begin van het YA tijdperk, voor sommigen nostalgische gevoelens oproept. Ikzelf heb het boek nog niet gelezen, dus kijk ik misschien wat makkelijker naar beide omslagen. Mijn voorkeur gaat uit naar het nieuwe. Ik hou namelijk wel van de details in de vleugels, maar niet van de foto op het oudere omslag. Enkel het font op het oude omslag vind ik mooier. Ik ben er namelijk nooit zo'n fan van als de auteursnaam groter op het boek staat dan de titel.

Welke cover van Stad van beenderen vind je het mooist?

juni 2017

september 2016

In februari komt de Iron Fey serie uit in een nieuw jasje. Ik las het eerste deel, maar het was niet voor mij weggelegd. Toch is het best een populaire reeks, die al in verschillende edities is uitgebracht. Paperback, maar ook hardcover en in bundels met twee delen bij elkaar. Telkens hadden ze dezelfde soort cover, maar nu komt er dus eindelijk een nieuwe.

Het nieuwe omslag past bij de feeling die er tegenwoordig wordt gegeven aan fantasy boeken. Het typografische met kleine details is echt iets van nu, en ik word er wel blij van. Als ik het boek nog niet kende, had ik het met deze nieuwe uitgave zeker een kans gegeven.

Welke cover van De IJzerkoning vind je het mooist?

februari 2021

oktober 2015

Ook 'Vuur en as' is al vaker uitgegeven in verschillende vormen. De oorspronkelijke reeks is in hardcover, maar er zijn ook pocket-achtige paperbacks verschenen. De serie is best populair, maar het kan geen kwaad om het opnieuw in de schijnwerpers te zetten met een nieuw omslag. Het eerste deel kwam namelijk al in 2015 uit. Het vierde deel is onderweg naar Nederland (de originele Engelstalige editie is net uit). De boeken verschijnen met een nieuwe vormgeving volgend jaar in juni.

Wat ik erg leuk vind, is dat het originele lettertype hetzelfde is gebleven voor de titel. Zo herken je het snel. Ook de de ondertitel die is vergroot vind ik een goede keuze. Het kasteel met de donkere lucht achter het raam maakt het geheel mysterieus, en de kat die heel stilistisch is weergegeven vind ik een mooie eyecatcher. Mijn keuze gaat dus uit naar het nieuwe omslag, omdat ik de oude wat saai en grijs vind.

Welke cover van Vuur en as vind je het mooist?

juni 2021

februari 2011

Dit is er weer eentje van Blossom Books. De 'Eindeloos verliefd' reeks gaat al bijna tien jaar mee, en dus is het niet gek dat er in de tussentijd wat is veranderd aan het omslag. Het eerste omslag heeft Nederlandse belettering op het originele Duitse omslag gekregen. Bij de nieuwe versie staat de titel centraal met een krullerige rand vol details eromheen.

Hoe meer roze het boek is, hoe meisjesachtiger het op mij overkomt. Vooral door de kroonluchter op het oude omslag krijg ik een beetje het gevoel dat dit boek wat tuttig is, ondanks de spinnenwebben en wolven die te zien zijn. De tekeningen geven een wat ouderwets gevoel, wat redelijk klopt omdat dit boek over tijdreizen gaat. Toch gaat mijn voorkeur uit naar het nieuwe omslag. Dat voelt meer als één geheel, het is wat rustiger om naar te kijken.

Welke cover van Robijnrood vind je het mooist?

maart 2016

september 2016

Als ik één cover zou moeten aanwijzen in mijn lijstje waarvan ik echt zou denken dat het twee verschillende boeken zijn, dan is het deze wel. Wát een wereld van verschil! 'Caraval' is een erg populaire serie, maar kwam in het Nederlands eerst uit in een paperback met een heel andere titel. De reeks werd toen 'De Duisternis' genoemd, is wat naar mijn idee totaal niet bij de reeks past. Pas toen het tweede deel werd uitgegeven, kwam deel één opnieuw uit. Deze keer gingen ze voor het Amerikaanse omslag.

Ik ben echt zó blij dat die keuze is gemaakt! Ik had namelijk 'Het Zwarte Hart' een aantal keer zien liggen, maar het sprak met totaal niet aan. Ik vond het rommelig en de diepte in de afbeelding voelt alsof het niet helemaal klopt. Hoe anders is 'Caraval', dat zelfs behoort tot één van mijn favoriete omslagen! De details in de glitter en krullen, de kleurcombinatie, en natuurlijk dat waanzinnige lettertype. Ik ben fan!

Welke cover van Caraval vind je het mooist?

oktober 2018

december 2017

Voor de paperback editie van 'Schim en Schaduw' liet Blossom Books een heel nieuw omslag ontwerpen. In het buitenland zijn er al een aantal verschillende omslagen verschenen die in meerdere landen worden gebruikt, maar deze kun je enkel vinden in het Nederlands. 

Superleuk, zou je zeggen. Maar ik ben niet zo gek op het nieuw omslag. Persoonlijk vind ik de illustratie wat kinderlijk en niet echt passend bij de sfeer van het verhaal. Bovendien past het ook niet zo lekker bij de andere boeken uit de Grisha-wereld, die (nog) geen paperback editie hebben. Je zou nog positieve punten kunnen vinden in de prijs (€15) of in het gouden folie dat is gebruikt, maar dat vind ik bij de hardcover zelfs nog beter. Die was op een gegeven moment slechts €12,99 per deel, en er is metallic folie gebruikt. Het is jammer dat deze niet meer opnieuw worden gedrukt, want mijn voorkeur gaat absoluut uit naar de oude versie.

Welke cover van Schim en Schaduw vind je het mooist?

september 2020

mei 2016

Voor de Magisterium serie zijn er ook nieuwe omslagen gemaakt. De oude editie kwam uit in hardcover, met gekleurde paginaranden. De nieuwe paperbacks lijken een stuk dunner, waarschijnlijk door het papier van het binnenwerk. 

Ik ben daar eigenlijk wel blij mee. Ze lijken minder intimiderend voor lezers die geen fan zijn van dikke boeken, en voor de boekenliefhebbers is het handig voor de ruimte in hun kast. Ook vind ik het lettertype en de achtergrond van het nieuwe omslag erg gaaf. Het is spannend en geeft een beetje een filmisch beeld. Als ik er naar kijk, word ik wel enthousiast om erin te beginnen. Dat heb ik met het oude omslag minder. Met alle krullen en zware contrasten is 'ie me wat aan de drukke kant.

Welke cover van De IJzerproef vind je het mooist?

oktober 2019

december 2013

'Onsterfelijk' kwam uit in 2013. Het oude omslag is voor de Nederlandse markt gemaakt, en da's een goeie zet vind ik, want het Engelstalige origineel ziet er naar mijn mening echt niet professioneel uit. In 2015 volgde een herdruk, en deze keer kreeg het de cover van het nieuwe Amerikaanse omslag.

Bij het oude omslag krijg ik nogal highschool-vibes. Ja, het meisje heeft wel een lichte huid, zwart haar en een boze blik, zoals je kunt verwachten bij vampiers, maar echte spanning voel ik niet. De donkere achtergrond met de uitgevaagde cirkel heeft dit effect veel meer. Bij de herdruk zie je aan het omslag niet echt wat voor soort boek het is, dat is wel een beetje jammer, maar nieuwsgierig word ik er wel van. Ook vind ik het leuk dat het logo van de naam van de serie mee is genomen naar het nieuwe omslag. Die past er wel mooi bij. Ik kies dus voor het nieuwe omslag!

Welke cover van Onsterfelijk vind je het mooist?

september 2015

mei 2009

We sluiten af met het boek waarbij ik zo ongeveer de tel ben kwijtgeraakt van het aantal uitgaves. Gelukkig las ik op het insta-account van de vertaalster wat de eerste druk was, die in 2009 in hardcover op de markt kwam. Dit jaar is de 34ste(!) druk in weer een nieuw jasje verschenen. Omdat er zoveel edities zijn, heb ik besloten om voor deze blog de oudste en de nieuwste te vergelijken.

Oké, als fan van de serie heb ik allang opgezocht hoe alle covers eruit zien, en mijn favoriete zit niet bij deze twee. Wel is mijn keuze snel gemaakt; ik kies voor het oude omslag. Ik vind de eenvoud en het contrast van het nieuwe echt ontzettend mooi, maar de typografie verpest het een beetje. De blokkige, rechte letters passen beter bij het verhaal voor mijn gevoel, aangezien het zich in de toekomst afspeelt. De letters op het nieuwe boek vind ik hiervoor te ouderwets.

Welke cover van De Hongerspelen vind je het mooist?

maart 2020

Conclusie: over het algemeen ben ik het eens met de keuze om een nieuw omslag te geven aan boeken, ook al levert het heel af en toe wat verwarring op. Ik hou overduidelijk van kleine details en toffe typografie, wat gelukkig bij de nieuwe omslagen steeds vaker naar voren komt. Marketingtechnisch is het natuurlijk erg slim om nieuwe omslagen te maken, want op deze manier worden oudere boeken opnieuw onder de aandacht gebracht. Er zijn maar weinig boeken waarvan ik het oude omslag mooier vind. Dat wil niet zeggen dat ik een boek er speciaal voor opnieuw ga kopen, uiteindelijk gaat het natuurlijk om het verhaal!

Welk vernieuwd omslag is jouw favoriet?


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.