Recensie | Boek der Heiligen

Gepubliceerd op 24 maart 2021 om 12:49

Over iets meer dan vier weken komt Shadow and Bone op Netflix. Deze fantasy serie is gebaseerd op de razend populaire Grisha boeken van Leigh Bardugo. Om dit te vieren, kwam afgelopen maand het Boek der Heiligen uit in het Nederlands. De Istorii Sankt'ya, zoals fans van de reeks dit boek zullen kennen, staat vol met de verhalen van de 28 belangrijke heiligen uit de GrishaVerse. Beter zelfs; zowel in de boekenreeks als de nieuwe Netflix-serie speelt dit boek een belangrijke rol. Super gaaf dus dat wij 'm nu ook zelf kunnen lezen! Ik ontving een recensie-exemplaar van Blossom Books, en dit is wat ik van dit boek vind.

Bestel bij libris.nl

Titel: Boek der Heiligen
Auteur: Leigh Bardugo
Uitgeverij: Blossom Books
Genre: YA fantasy
Gelezen van 27 februari tot 24 maart

De geweldige vormgeving

Dit boek is in één woord prachtig. Ik heb het nu over de vormgeving, want die is echt geweldig. Als vormgever in opleiding ben ik gek op mooi vormgegeven drukwerk en het ontdekken van kleine details in een ontwerp. Het rode leer van de kaft met details van goudfolie geven het boek een authentieke uitstraling. En dan het binnenwerk! Het hele boek is in fullcolor gedrukt. Dat wil zeggen dat er op elke pagina kleur te vinden is. Zo begint elk verhaal met een prachtige paginavullende illustratie. Illustrator Daniel J. Zollinger heeft bij elk verhaal een passende afbeelding gemaakt met de heilige erop. Mijn favoriet is die van Sankta Alina, die we kennen uit de Grisha-trilogie. Daarnaast hebben alle andere pagina's een luxe uitstraling door het gouden thema dat overal terug komt. Zowel op de schutbladen als langs de randen van de pagina's met de verhalen. Elk verhaal begint met een grote letter, die ook goudkleurig is.  Die details... Wauw.

 

De verhalen & mijn leeservaring

Het boek zelf is niet zo dik, zo'n 130 pagina's, maar ik vergiste me erin dat ik het snel uit zou hebben. De verhalen zijn vaak erg kort, met als gevolg dat ik moeite had om me in te leven. Telkens als ik de heilige begreep of een beetje in het verhaal zat, begon de volgende alweer. De worldbuilding is best goed (als je de Grisha-wereld al een beetje kent tenminste), maar er zit geen duidelijke plot of karakterontwikkeling in het boek zoals je dat van romans gewend bent. Daardoor leest het niet lekker door. Misschien kun je dit het beste vergelijken met een sprookjesboek. Het heeft een beetje die vertelstijl; in de hij/zij-vorm en alsof je er van een afstandje naar kijkt. Je leest het niet lekker achter elkaar door, omdat je steeds moet schakelen tussen de verhalen, en de boodschap moet laten bezinken. Maar wat je met een sprookjesboek goed kunt doen, kan met het Boek der Heiligen ook. Namelijk heerlijk doorbladeren en een verhaal lezen voor het slapengaan.

 

Mijn conclusie

Ik denk dat dit echt een heel gaaf boek is voor elke Grisha-fan. Zij zullen bepaalde heiligen uit de serie herkennen. Voor mij persoonlijk viel het tegen, omdat ik niet alle boeken uit de GrishaVerse heb gelezen, en van de trilogie die ik wel las niet veel meer kan herinneren. Ik raad het daarom ook niet aan om het boek los te lezen. Ik raakte namelijk een beetje verveeld, omdat ik niet veel met deze wereld heb. De leuke details die je in dit boek kunt tegenkomen mis je volledig als je de andere boeken niet hebt gelezen. Dit boek moet je denk ik ook niet zien als leesboek, maar meer als collectors item. Leuk voor de Grisha liefhebber, minder geschikt als je de serie niet zo goed kent. Van mij krijgt het boek in z'n algemeen 3★, met 2★ voor het verhaal en 5★ voor de vormgeving.


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.