Toen ik Lily op Instagram langs zag komen, werd ik meteen enorm nieuwsgierig. Dit boek klonk namelijk precies als het soort verhaal waar ik helemaal gek op ben. Het is een dystopische YA én komt van eigen bodem. Gauw zette ik het op mijn verlanglijstje. Niet veel later kreeg ik ineens een berichtje van New Book Collective (een organisatie die o.a. de promotie voor een aantal uitgeverijen regelt); of ik misschien interesse had om het boek te recenseren. Euh, ja natuurlijk! Zo kwam het dat dit boek op mijn deurmat belandde en ik jullie nu van mijn mening ga voorzien. Want of al mijn verwachtingen uitkwamen...
Bestel bij libris.nl
Titel: Lily
Auteur: Tom de Cock
Uitgeverij: Pelckmans
Genre: YA dystopie
Gelezen van 19 tot 26 juni
Waar het over gaat
De titel verraad het al een beetje; dit boek gaat over Lily. Ze is een veertienjarige influencer die beroemd is geworden doordat ze elke dag een nieuw kapsel heeft. Ze woont met haar twee vaders in een luxe villa in de Nieuwe Unie waar ze eigenlijk nooit uitkomt. Buiten is het namelijk gevaarlijk. Het is er vijftig graden, de zon schijnt fel door de verwoeste ozonlaag waardoor je kanker krijgt en dan heb ik het nog niet over alle virussen en schimmels gehad die er ronddwalen. Toch gaat Lily voor haar sponsor op promoreis naar een resort in New New York. Onder de koepel van die stad is alles veilig en kan ze gewoon naar buiten. Daar ontmoet ze een jongen waar ze verliefd op wordt. Haar doel op deze reis is om 200 miljoen abonnees op haar kanaal te behalen, koste wat het kost. Dat zijn alle gebruikers van de Nieuwe Unie. Alleen zit haar concurrente haar strak op de hielen, dus neemt Lily een drastisch besluit. Eentje waarbij ze de gevaren nooit goed heeft kunnen inschatten, omdat haar blik gekleurd is door haar luxeleven. En is alles wat haar ooit verteld is wel de waarheid?
Wat ik ervan vond
Lily is een erg origineel verhaal. Ik vond het heel tof dat alle rampen in de tijd van Lily ook echt zouden kunnen gebeuren. Alsof je even door een portaal naar de toekomst kijkt. De wereld die omschreven werd, is daardoor erg realistisch. Ik kon mij een goed beeld vormen van alle dingen die nu nog niet echt bestaan. Ook alle personages waren best realistisch. Ze hadden allemaal hun eigen karaktertrekken. Pluspunten trouwens ook voor de diversiteit die er niet te dik op lag; een homostel als ouders, iemand met maar één oog, een man zonder benen, en iemand met vitiligo.
Toch kon het boek me niet helemaal bekoren. Alle ingrediënten waren er, maar toch leek er iets mis te zijn om dit recept tot een nieuw favoriet gerecht te maken (wow, lekker poëtisch). In dit geval was het de schrijfstijl waar ik niet veel mee kon. Misschien komt het omdat het een Vlaams boek is, misschien doordat het voor een jongere doelgroep geschreven is of misschien komt het door wat anders. Ik kan er niet precies de vinger op leggen, of het is misschien een combinatie van factoren. Het voelde alsof ik er van heel ver naar keek, alsof ik vanuit de keuken tussen borrelende pannen de tv probeer te volgen of zo. Het zorgde er in elk geval voor dat het niet lekker weg las en ik vaak afgeleid raakte. Bovendien ergerde ik me constant aan de hoofdpersoon. Waarschijnlijk was dat ergens de bedoeling; Lily is immers een ronduit verwend meisje dat gaandeweg de harde waarheid van de wereld ontdekt. Toch vond ik het jammer, omdat ik hierdoor nog minder een connectie met het verhaal voelde.
Mijn conclusie
Voor mij persoonlijk lagen de verwachtingen waarschijnlijk te hoog. Ik werd erg teleurgesteld in de schrijfstijl, waardoor ik ook niet meer goed kon genieten van het verhaal. Dat is namelijk wel ontzettend interessant en goed uitgewerkt. Mijn vormgevers-hart werd trouwens wel heel blij van de opmaak van het binnenwerk, en bovendien van het feit dat deze paperback gemakkelijk opengaat. Het is altijd fijn als een dikker boek fijn in de hand ligt, zonder dat je de rug breekt (#bookstagrammerprobleem).
Het is een boek dat jonge lezers aan het denken zal zetten. Het sluit aan bij de interesse van een veranderende wereld en milieuproblemen. Doordat het vanuit het oogpunt van een influencer is verteld, zal het nog beter aansluiten, aangezien die nu ook al erg populair zijn. De toevoeging van de virussen en schimmels met lockdowns tot gevolg is natuurlijk erg actueel. Ook denk ik dat dit boek in een klaslokaal goed kan dienen om de verschillende onderwerpen bespreekbaar te maken. Ik raad dit boek daarom ook zeker aan voor jongeren tussen de elf en zestien jaar. De iets oudere/meer ervaren lezer zal misschien net als ik iets worden teleurgesteld. Voor mijn persoonlijke leeservaring geef ik het boek 2,5★, een net gemiddelde van de vijf te verdelen sterren. Een andere doelgroep zal hier waarschijnlijk meer van genieten. Het einde smaakt sowieso naar meer!
Reactie plaatsen
Reacties