Terugkijken & vooruitblikken

Gepubliceerd op 2 januari 2022 om 14:49

Wat is de tijd voorbij gevlogen! Hoe kan het nu alweer tijd zijn om de balans van 2021 op te maken?! Het lijkt wel gisteren dat ik de blogpost van 2020 schreef...

Ach ja, gelukkig ben ik gek op lijstjes maken, dus mij hoor je niet klagen dat ik weer mag beginnen! Welke doelen heb ik gehaald? Hoeveel boeken las ik in totaal en hoeveel kwamen er in mijn kast wonen? In deze blogpost kijk ik terug op afgelopen jaar en stel ik nieuwe doelen op voor 2022!

Terugkijken

2021 zou hét jaar worden waarin ik mijn zelfgemaakte reading journal Mijn wereld vol boeken zou gebruiken. Ik heb braaf alle maandelijkse lijstjes ingevuld, maar na één review kwam ik er al achter dat die pagina's me niet zo lagen. Best jammer, want daar zitten er toch het meest van in het boek.

De challenges die ik met mezelf aanging voor 2021 waren op de 'Ik daag mezelf uit' pagina gebaseerd. Ik ben benieuwd hoever ik ben gekomen!

Favorieten

Voordat ik ga kijken naar de challenges die ik opstelde, start ik eerst met één van de leukste onderdelen; mijn favoriete boeken. Op de boekenkast-pagina in Mijn wereld vol boeken gaf ik elk boek dat ik las een kleurtje, passend bij het aantal sterren dat ik het boek gaf. Zo kan ik in één oogopslag zien welke boeken er dit jaar uitspringen. Hieronder zet ik ze voor je neer, het zijn echte aanraders!

5★
Ivelle
Wie ik gisteren was
De Erfenis
De Verloren Erfgenaam
Een hart zo vurig
Birthday
Brieven aan de duisternis (bieb-boek)

4,5★
Clean
Fin & Rye (bieb-boek)
De Geur van Groen (bieb-boek)
Wie is nou normaal? (bieb-boek)

4★
Midnight Sun
De Verbannen Koningin
De expeditie van Felicity Montague
Unsinkable
De genezer van Zalindov
Als de morgen begint
Noem me Nathan (bieb-boek)
De prins en de naaister (bieb-boek)
Druks (bieb-boek)
Liefde is voor losers (bieb-boek)

Nieuwe pareltjes

Dit onderdeel van mijn terugblik-moment vind ik altijd onwijs confronterend. Ik wilde dit jaar mijn nieuwe boeken en gelezen boeken in balans houden, wat betekent dat ik in principe 69 boeken aan mijn collectie zou mogen toevoegen. Maar ja, ik hou nu eenmaal van boekshoppen en vind het veel te leuk om naar de kringloop te gaan. In totaal kwamen er daarom 92 boeken in mijn kast wonen. In totaal gaf ik €538,26 uit aan boeken. Dat is gemiddeld €5,85 per boek. Dat getal ligt hoger dan vorig jaar, maar dat komt waarschijnlijk doordat ik nu veel meer nieuwe releases heb gekocht. Ik heb de lol van pre-orderen ontdekt, want bij sommige boeken zitten er dan extraatjes bij, zoals een artprint. Verder ben ik vereerd dat ik 7 recensie-exemplaren heb mogen ontvangen dit jaar, waarvoor ik de uitgeverijen erg dankbaar ben. Ook won ik 5 boeken bij verschillende winacties, dank jullie wel! 

Mijn doel om maximaal €40 per maand aan boeken te besteden is nét niet helemaal gelukt. Ik kom uit op €44,86, met een aantal piekmaanden en maanden waarin ik amper geld uitgaf aan boeken. De duurste maand was maart, waarin ik maar liefst 17 boeken aan mijn verzameling toevoegde.

Mijn volledige boekenbuit, exclusief de paar die ik weg deed.

Challenges

50 boeken uitlezen

Yes, deze is gelukt! Ik las zelfs 69 boeken uit!

 

Deze vijf boeken ga ik sowieso lezen

Ik koos vijf titels uit mijn kast die ik hoe dan ook wilde lezen. Het begon goed. Iko #1 las ik al in februari. Daarna stokte het. Aan Raven 3 ben ik begonnen, maar de eerdere delen waren te lang geleden en ik begreep er daardoor niet veel van. Zelfs als we zwijgen heb ik geprobeerd, maar ik kreeg nachtmerries en besloot voorlopig te stoppen (bange schijterd hierzo). Aan De gloed van gedoofde sterren en Zielen ben ik niet meer toe gekomen.

 

Deze series wil ik (uit)lezen

Dit ging ook niet helemaal vlekkeloos. Er kwamen een hoop andere boeken op mijn pad. Ik ben echt een moodreader; ik lees waar ik op dat moment zin in heb. De series Half Zwart en The Cage vielen daar voor nu niet onder. Wel las ik inderdaad het laatste deel van De Wrede Prins en ook las ik deel 3,5 en 5 én de graphic novels van Twilight. The Chemical Garden trilogie las ik in januari lekker achter elkaar door. Toen was ik nog behoorlijk gemotiveerd, haha.

 

Ik wil het genre ... ontdekken!

Ik heb hiervoor paranormale fantasy/thriller uitgekozen. Ik heb een beginnetje gemaakt in In het duister, maar het bleek algauw dat dit genre me niet echt ligt. In andere woorden; ik vind het doodeng. Wel las ik veel meer contemporary, een genre dat voor lange tijd ook buiten mijn comfortzone lag. Dat ik het nu eindelijk heb omarmd vind ik daarom erg fijn!

 

Dit jaar ga ik eindelijk deze 3 boeken lezen, die al veel te lang liggen te wachten

Hier ga ik niet te lang op in. Alle drie de boeken -Harteloos, Stad van beenderen en The Jewel- heb ik niet gelezen.

 

6 challenges die ik ga vervullen

1) 25 uit eigen kast

Ik daagde mezelf uit 25 vooraf geselecteerde boeken te lezen. Maar ik zou ook tevreden zijn wanneer ik überhaupt 25 van de ongelezen boeken in mijn kast zou lezen. Dat is niet gelukt. Van de geselecteerde boeken las ik er 6. Van de TBR stapel die ik aan het eind van het jaar overhield zijn er wel 24 af, maar dat komt ook doordat ik besloot er 15 te verkopen.

2) meer Engelse boeken

Deze uitdaging zette ik voor de tweede keer op mijn lijstje, in de hoop dat het nu wél zou gebeuren. Ik wist dat ik een Engels examen moest doen voor mijn opleiding, en bedacht dat oefenen met Engels lezen wel handig zou zijn. Uiteindelijk scoorde ik een 8, maar dat had niks met deze lees-challenge te maken. Die is opnieuw helemaal mislukt.

3) support auteurs van eigen bodem

Dit ging me een stuk beter af. Ik las maar liefst 26 boeken van eigen bodem en ik kocht er 27. Als dat geen mooi aantal is!

4) focussen op nieuwe releases

Ook dit ging best lekker. Van de 88 boeken die er in mijn kast kwamen wonen, waren er 30 nieuwe releases bij. Allemaal boeken die in 2021 zijn uitgekomen. 

5) boeken die ik niet meer opnieuw ga lezen wegdoen

Dit had ik bedacht om wat kastruimte vrij te maken. Maar in plaats van boeken wegdoen, kocht ik er eerst een paar kasten bij. Daardoor heb ik nu een volledige wand in mijn kamer die bedekt is met boekenkasten. In november kreeg ik het pas voor elkaar een flinke stapel op marktplaats te zetten. Dit zijn boeken die ik niet meer opnieuw ga lezen, of waarvan ik nu heb besloten er niet meer in te beginnen omdat ze me toch niet zo aanspreken. Op die stapel lagen 39 boeken, waarvan er al 14 weg zijn.

6) 10 bieb-boeken

Hier ben ik een beetje uitgeschoten. Ik wilde niet teveel boeken bij de bieb lenen, omdat ik eerst eens mijn eigen boeken uit moet lezen. Maar toch las ik 17 bieb-boeken. Oeps...

Persoonlijke doelen & wensen

Vorig jaar voorzag ik al problemen bij het invullen van Mijn wereld vol boeken. Ik begon al snel met brainstormen over verbeteringen, en het is gelukt! Er is gewoon een tweede editie van Mijn wereld vol boeken gekomen. Er zijn er zelfs bijna honderd meer verkocht dan vorig jaar; maar liefst 160! Ik ben onwijs trots op deze nieuwe editie en al het werk dat ik erin heb gestoken. Niet alleen heb ik weer een heel boek vormgegeven, ook zat er een boekenlegger, pen met opdruk, een sticker op de envelop én een hele Instagram-campagne bij. Hoeveel tijd ik ga hebben om dit ook in mijn examenjaar te doen, weet ik nog niet. Vooralsnog is het wel mijn bedoeling om volgend jaar een nieuwe editie voor 2023 te gaan maken.

Verder hoopte ik van mijn burn-out af te komen. Ik ben opgelucht om het te zeggen, maar ik denk inderdaad dat ik zover nu ben. Niet alles gaat vlekkeloos, want mijn autisme en het reguliere schoolsysteem blijven een onhaalbare combinatie. Gelukkig heb ik een school die enorm meedenkt en waarbij ik ook veel thuis kan werken. Is er toch nog iets goeds voortgekomen uit die pandemie... 

Het verhaal waar ik vorig jaar nog aan schreef, heb ik weggelegd. Voor de verandering ben ik aan een nieuwe begonnen. Deze keer heb ik er echt het volste vertrouwen in dat ik het ooit af ga schrijven. Ik heb een hoofdstukplanning gemaakt zodat ik wat houvast heb en het verhaal ligt heel dicht bij mezelf. Het is zo'n 70% autobiografisch, en gaat over de zoektocht naar jezelf. Het brengt mijn verhaal -en dat van vele andere jongeren- over het krijgen van mijn autisme-diagnose in beeld. Mijn doel is om er een shortie van te maken, wat al aardig lukt, want ik ben al bijna op de helft.

Het was een bijzonder bewogen jaar. Ik kon weer naar school, ik maakte nieuwe vrienden en liet oude los, Speulman werd officieel mijn achternaam, ik maakte een nieuwe reading journal en een stevige start aan mijn nieuwe schrijfproject. Ik maakte mijn doel om dit jaar in het teken te laten staan van persoonlijke groei en acceptatie waar door op ontdekking te gaan naar nog meer onderdelen van mijn identiteit, wat al veel mooie inzichten heeft gebracht. Maar ook verloor ik in de zomer mijn oma. Mijn oma die altijd in mij geloofd heeft en dat nog steeds doet. Mijn oma die ondanks haar dementie de diepere lagen van mij zag en begreep. Mijn ijzersterke oma die met haar chronische aandoeningen altijd positief in het leven stond en mij inspireerde om door te gaan en trouw te blijven aan mezelf en mijn dromen. Ik mis haar nog elke dag, maar weet ook dat ze nooit helemaal weg is.

Vooruitkijken

We gaan op naar een jaar vol nieuwe avonturen! Ook nu heb ik Mijn wereld vol boeken gebruikt voor mijn lees-challenges. De belangrijkste zet ik ook op een aparte pagina, zodat ik het hele jaar kan bijhouden hoever ik ben. De challenges zijn voornamelijk richtlijnen, want als ik het als verplichting ga zien, loop ik alleen maar te stressen. En het leesplezier en de ontspanning vallen dan een beetje weg.

Dit jaar wil ik ... boeken lezen

Ik stel mijn leesdoel opnieuw in op 50 boeken. Dit was een fijn aantal; niet teveel zodat het onhaalbaar was, maar met alles wat er voor komend jaar op de planning staat toch zeker een uitdaging. Een uitdaging zonder teveel druk, want dat leest fijner.

Naast deze challenge zijn er ook andere aantal-doelen om in te vullen in Mijn wereld vol boeken.
Ik wil 15 boeken lezen die nu in mijn kast staan. Of dat nu de vijf trilogieën zijn die nog op me wachten, of heel andere titels; dit lijkt me haalbaar.
Ik ga proberen 10 boeken van eigen bodem te lezen. Op mijn lijstje staan nog een aantal titels waar ik erg benieuwd naar ben. Maar omdat ik oorspronkelijk Nederlandse boeken steeds leuker vindt, lees ik er misschien wel meer.
Ik wil graag 5 boeken buiten mijn comfortzone lezen. Engelstalige boeken, non-fictie, of een voor mij onbekender genre. In 2022 wil ik er minstens vijf lezen.
Ik zou graag 5 boeken willen herlezen. Ik weet nog niet welke precies, maar ik ben gek op boeken opnieuw lezen, dus dit komt vast goed!

Deze series wil ik (uit)lezen

Half Zwart en The Cage keren dit jaar weer terug op mijn lijstje, want nog steeds ben ik erg benieuwd naar deze boeken. Daarnaast scoorde ik de Chaos-trilogie en de eerste twee delen van De Wolven van Mercy Falls. Ook kreeg ik de Gewist-trilogie, die stiekem uit vier boeken bestaat vanwege de prequel en ik kocht eindelijk De Kraaien duologie. Genoeg te kiezen dus!

Deze challenges ga ik vervullen

1) 15 boeken uit eigen kast lezen

Vorig jaar bleek 25 wat teveel van het goede; zelfs zoveel dat het me overweldigde en ontmoedigde. Dus ondanks dat ik 2022 start met maar liefst ... ongelezen boeken in mijn kast, stel ik voor mezelf het doel er minstens vijftien van te lezen. Ik heb er al een aantal gekozen, een soort top of my TBR, maar het mogen ook best andere titels worden.

2) auteurs van eigen bodem supporten

Dit is een terugkerende challenge, omdat 'ie me vorig jaar zo goed beviel. Ik heb zoveel geweldige boeken ontdekt en met zoveel leuke auteurs gezellig gekletst op Instagram! Dus ik gooi 'm er opnieuw in; ik wil lekker veel boeken lezen én kopen van auteurs uit Nederland en België.

3) focussen op LHBTQ+ in boeken

Stiekem ben ik hier afgelopen jaar al een beetje mee begonnen. LHBTQ+ personages en thema's in boeken vind ik heel fijn. Ik leer van alles over verschillende mensen en vind herkenning. Door er extra op te focussen, hoop ik nog meer pareltjes te ontdekken.

4) nieuwe releases in de gaten houden

Ik vond deze challenge vorig jaar zo fijn! Ik zet 'm er gewoon lekker opnieuw bij, want ik werd helemaal vrolijk van al die nieuwe boeken.

5) alle Nederlandstalige YA met autisme lezen

Als autistische lezer heb ik er mijn missie van gemaakt om online én offline mensen meer over autisme te vertellen. Maar als mensen mij vragen welk YA-boek ik ze aanraad met dit onderwerp erin, sta ik vaak met een mond vol tanden. Dat komt vooral doordat ik ze nog niet allemaal gelezen heb. Daar wil ik verandering in brengen en ik zal mijn mening in een blogpost delen zodra ik ze uit heb!

6) een boek lezen bij alle letters van het alfabet

Een grappige toevoeging aan het lijstje is de bekende alfabet-challenge. Ik wil kijken hoever ik kom met het lezen van boeken met een titel bij elke letter van het alfabet. Hoewel ik bij de 'X' misschien een beetje ga valsspelen...

7) alleen boeken kopen die ik echt wil lezen

In plaats van boeken weg te doen die ik niet meer ga lezen (wat uiteraard altijd een goed idee blijft), wil ik vooral gaan letten op mijn aankopen. Want hoe komt het anders dat ik na een jaar bij meer dan twintig boeken geen idee meer had waarom ik ze interessant vond? Het heeft misschien met veranderende smaak te maken, maar ook zeker met impulsaankopen als een boek heel goedkoop is. Daar moet verandering in komen, dus ga ik extra opletten dat ik alleen boeken koop die ik écht wil lezen.

Deze vijf boeken uit mijn kast ga ik hoe dan ook lezen

Bij de boeken die ik gekozen heb, komen de challenges hierboven terug. Allereerst natuurlijk omdat ze allemaal uit mijn eigen kast komen. Daarnaast wil ik twee boeken van eigen bodem lezen; Hashtag Hiernamaals, die al veel te lang staat te wachten en Unwritable waar ik in 2021 niet meer aan toe ben gekomen. Ook staan er twee boeken op de planning met LHBTQ+ thema. Op het einde gaan ze allebei dood en De Falling in Love Montage heb ik eindelijk in mijn kast staan, heel benieuwd naar! En als laatste wil ik Ginny Moon heeft gelijk lezen, een YA met een autistische hoofdpersoon.

En verder...

Een nieuwe poging om Mijn wereld vol boeken bij te houden wacht op me in 2022. Deze editie vind ik stiekem veel leuker, dus ik denk dat het wel moet gaan lukken. Een nieuwe editie maken voor 2023 staat ook zeker op mijn planning. Ik ga er alles aan doen om dat mogelijk te maken!

Mijn verhaal/boek/manuscript (ik weet niet hoe ik het moet noemen) dat ondertussen al zowat drie verschillende werktitels heeft gehad, wil ik ook gaan afmaken. Ik ben er in april mee begonnen en ik ben nu op de helft. Die eerste versie móet er gewoon komen. Ik geloof zo in dit verhaal, in de boodschap, het maatschappelijk belang. Nu mijn eigen kunnen nog, want ik raak snel afgeleid met leuke vormgeef-projecten. Zo speel ik met het idee om een hoop opdrukken voor T-shirts te ontwerpen en via een printing-on-demand webwinkel te gaan verkopen. Shirts met zowel Nederlandse als Engelse teksten in boeken-thema, creatieve LHBTQ+ ontwerpen en items met positieve autisme/neurodivergentie uitstraling staan op mijn lijstje. Mijn hoofd gonst en bruist altijd van de ideeën en wilde plannen...

Al die mooie dromen moeten alleen wel even wachten, want mijn opleiding blijft op nummer één staan. Ik ben goed op weg om dit schooljaar af te ronden met nette cijfers en gave creaties. Binnenkort start mijn zoektocht naar een stage, en ik heb al mijn pijlen gezet op een stage bij een YA-uitgeverij. Ik hoop zó dat dat gaat lukken!

Dus mochten al mijn eigen ideeën niet afkomen door drukte met school of andere hobby's, dan heb ik een back-up plan. Samen met Britt Zwijnenberg zet ik mij in om meer autisme in Nederlandstalige YA-boeken te krijgen. We schrijven het zelf allebei (zij wel wat professioneler), maar we contacteren ook zoveel mogelijk auteurs. We helpen geïnteresseerde auteurs door alle mogelijke vragen te beantwoorden en te proeflezen. Zo hopen we onszelf meer terug te zien in boeken. Diversiteit is immers steeds belangrijker, alleen blijft neurodiversiteit wat achter. En dat terwijl van veel autistische jongeren lezen een bekende hobby is, en zij in hun puberteit nog meer opzoek zijn naar herkenning in boeken. (Ben jij auteur en lees je dit vol interesse? Mail mij dan even!)

 

En zo ga ik vol leuke plannen het nieuwe jaar in. Vol fantastische boeken met geweldige verhalen die op me wachten. Vol uitdagingen en ontwikkeling. Vol mooie momenten en dingen om naar uit te kijken. 

Dat wens ik jou ook toe. Dat je kunt genieten van alles wat op je pad komt. En de hobbels, keien en beren op die weg met veerkracht en goede hulp kunt trotseren. Dat je lekker kunt verdwalen in een mooi boek en alles goed blijft gaan met de mensen om wie je geeft. Op een heel fijn 2022!


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.