Interview met Denise Marinus

Gepubliceerd op 31 maart 2022 om 10:43

Vorig jaar debuteerde Denise Marinus met Zoals u wenst. Dit YA-boek met royalty-thema gaat over de jonge Jules. Ze gaat op het paleis werken als assistent van de kroonprinses. De rebelse Constance zit daar echter niet op te wachten en maakt Jules het leven zo moeilijk mogelijk. Jules moet kiezen; vertrekken met lege handen of trouw blijven aan de persoon die uit is op haar ondergang?

Dit spannende boek is lekker dik en vandaag is het de officiële releasedatum van het vervolg Tot uw dienst. In dit interview vraag ik Denise het hemd van het lijf over haar boeken, haar schrijfritueel, het uitgeefproces en nog veel meer!

Voordat we het gaan hebben over je nieuwe boek, wil ik nog even terugblikken naar deel 1; Zoals u wenst. Onlangs werd je debuut één jaar! Heb je dat nog gevierd?

Ik heb er wel even bij stilgestaan, maar het niet heel uitgebreid gevierd. Ik ben nooit zo goed met jubileums, haha! Toen ik bezig was met het plannen van de blogtour van Tot uw dienst, besefte ik ineens dat een jaar geleden rond deze tijd mijn debuut was verschenen. En dat bleek inderdaad precies een jaar terug (1 december 2021)! Ik heb er een post aan gewijd en even teruggekeken naar alle mooie foto's en reviews die al voorbij zijn gekomen.

Wel fijn om er even bij stil te staan, is toch een bijzondere mijlpaal! Hoe kwam je eigenlijk op het idee voor je eerste boek? Waar komt je inspiratie vandaan?

Ik schreef Zoals u wenst toen ik last had van een writersblock. Ik wilde even niet bezig zijn met plotten en onderzoeken, maar gewoon schrijven zonder er al te veel bij na te denken! Dit idee borrelde al een tijdje in mijn hoofd, dus besloot ik gewoon te gaan schrijven en wel te zien waar het op uit liep. Ik noemde het mijn 'ontspanningsprojectje'. Ik heb altijd al een voorliefde gehad voor het koninklijk huis, Disney, etiquette, mooie, oude gebouwen en dat soort elementen, dus dat moest er natuurlijk in terugkomen!

Als het ongepland ging, hoe heb je het dan aangepakt? Hoe zag je schrijfproces eruit?

Ik begin vaak met een uitgangspunt: dit zijn de hoofdpersonen, dit is de setting en dit is het conflict. In dit geval waren hoofdpersoon Jules en kroonprinses Constance al vrij concreet in mijn hoofd. Ik wilde een verhaal schrijven waarin niet perse de liefde, maar vriendschap en loyaliteit een rol speelde. Met dit idee in mijn achterhoofd begon ik te schrijven. Ik plaatste de hoofdstukken op schrijverscommunity Wattpad en al gauw kreeg ik veel positieve reacties van lezers. En steeds ook de vraag of er alweer een nieuwe scène kwam? Dit stimuleerde mij om te blijven schrijven. Het was voor het eerst dat ik iets van mezelf met de wereld deelde.

Toen het uiteindelijk klaar was, mocht ik er van mezelf niet al te veel meer aan doen (ik ben nogal een perfectionist). Ik wilde het gewoon heel graag opsturen naar een uitgeverij, om te kijken of er misschien potentie in zat. En dat bleek! Ik heb nog wel een aantal extra hoofdstukken moeten toevoegen, maar dat gaf bepaalde verhaallijnen nog net iets meer diepgang. Gewoonlijk plot en plan ik alles tot in de details. Maar bij Zoals u wenst was dit dus niet het geval.

Interessant! En dat dat zo goed heeft uitgepakt ook! Heeft het lang geduurd voordat je een uitgeverij vond? En hoelang ben je in totaal bezig geweest aan je manuscript?

De eerste versie van Zoals u wenst heb ik denk ik ongeveer in een half jaar geschreven. Ik verstuurde het naar een paar uitgeverijen en kreeg na een paar maanden een positieve reactie van Clavis Uitgeverij. Zij wilden me graag uitnodigen om de mogelijkheden van publiceren te bespreken. Echt bizar! Ik had overigens ook wel een paar afwijzingen gehad, ook een aantal met positief commentaar, gelukkig. Maar het blijft toch een ontzettend spannend proces.

Dat kan ik me voorstellen! Wist je toen al dat je een vervolg zou gaan schrijven?

Nog niet officieel! Ik had tijdens het wachten op reacties van uitgeverijen al wel een aantal scènes geschreven. Maar ik ben eigenlijk pas echt verder gaan schrijven aan een vervolg toen ik midden in het redactieproces van Zoals u wenst zat. Ik had het idee gepitcht bij mijn uitgever en hij gaf me groen licht. Een eer natuurlijk, dat er een tweede deel mocht komen! Met dat idee heb ik Zoals u wenst nooit geschreven, maar ik denk dat het vervolg het eerste deel zeker versterkt.

Ik ben heel benieuwd! Ik wilde ‘m meteen kopen in september, maar de verschijningsdatum werd verplaatst naar januari (en later nog naar eind maart!). Hoe erg baalde je toen je dat hoorde?

Best wel! Vooral omdat het een vervolg is, natuurlijk. Daar wil je liever niet al te veel tijd tussen laten zitten. Maar helaas heeft de coronacrisis ook bij veel uitgeverijen voor vertragingen gezorgd, wat in mijn geval effect had op de planning van Tot uw dienst. Het is natuurlijk een best dik boek, dus da zal dan eerder verplaatst worden naar een ander moment dan een dunner boek.

Uiteindelijk kon ik er vrede mee hebben, hoor! Ik had nu wat extra tijd om het te perfectioneren en er kwamen een paar andere projecten tussendoor. Ik moet nu alleen nog een beetje extra geduld hebben...

Lukt dat geduld hebben een beetje? Ben je nu misschien meer gespannen? En is het gevoel anders dan toen de release van je debuut dichterbij kwam?

Ik ben behoorlijk druk met van alles en nog wat, dus de tijd vliegt gelukkig ook wel weer voorbij. Maar het is nu allemaal bijna af, dus dat maakt me wel een beetje zenuwachtig! Ik ben zo benieuwd hoe Tot uw dienst eruit komt te zien! Bovendien zijn er nu natuurlijk bepaalde verwachtingen bij lezers die het eerste deel hebben gelezen. Dat maakt het misschien nog wel een beetje spannender, maar ook leuker!

Een ander verschil is dat ik nu echt een stuk zekerder ben dan bij Zoals u wenst. Ik denk dat ik me in de afgelopen tijd als auteur heel erg mocht ontwikkelen en dat dit ook terug te zien is in Tot uw dienst. Ik ben er helemaal blij mee, terwijl ik bij Zoals u wenst toch nog onzeker was over bepaalde zaken.

Het klinkt alsof het schrijven van YA naar meer smaakt. Staat er toevallig al iets op de planning? Ben je al ergens mee bezig of over aan het nadenken?

Ja, absoluut! Ik heb nooit inspiratie tekort, haha! Op dit moment werk ik aan een heel andere YA, met een meer maatschappelijke inslag. Een meisje met een auditieve beperking (ze is slechthorend) speelt hierin de hoofdrol. Het is mijn wens met dit verhaal om meer aandacht te creëren voor doven en slechthorenden, omdat er nog altijd veel onwetendheid over is. Aan de andere kant is het ook gewoon een verhaal met een avontuurlijk tintje, want ik houd ervan om verhalen te schrijven die niet alleen maar prikkelen, maar die ook vooral ontspanning geven.

Hierna zou ik heel graag een kinderboek willen schrijven. Daar heb ik het plot ook al voor liggen. En ach, zo liggen er nog wel vijf YA's klaar om geschreven te worden. Waar blijft de tijd?

Haha, inderdaad! Wel een interessant onderwerp, zeg. Is er iemand in je directe omgeving (of jijzelf) slechthorend?

Nee, eigenlijk niet eens. Mijn interesse in dit thema ontstond toen ik het thema kunst - wat in mijn ogen een universele taal is - wilde combineren met een persoon of groep die zich niet gezien of gehoord voelt in onze maatschappij. Ik ben me vervolgens gaan verdiepen in de doven-community en heb enorm veel geleerd! Ik heb over een tijdje interviews staan met dove en slechthorende jongeren en ik heb ook specialisten op allerlei gerelateerde gebieden betrokken bij dit verhaal. Ik hoop dat het zo niet alleen een verhaal wordt van mij, maar ook (en vooral) van hen.

Dat vind ik een heel mooi idee. We houden je in de gaten!

Ik heb ter afsluiting nog vijf dilemma’s voor je.

Oeh, spannend! Kom maar op!

Het omslag van Zoals u wenst of Tot uw dienst?

Ik denk... Tot uw dienst. Ik houd van de donkergroene kleur. Al is de paarse kleur van Zoals u wenst wel lekker opvallend, haha!

Lastig hè? De volgende is nog erger... 

Jules of Constance?

Hahahaha help! Ik kies voor Constance. Constance is een complex persoon, maar daardoor wel heel interessant. Om te schrijven ook.

Dat klinkt wel logisch.
Paleis of privé universiteit?

Je maakt het me niet makkelijk, hè? Ik denk dat ik dan toch voor de universiteit ga. Ik houd van de sfeer van boeken, leren, feestjes en mooie gebouwen. Het paleis is ook mooi en sprookjesachtig, maar tegelijkertijd een soort van beklemmend.

Nu word ik nóg nieuwsgieriger naar Tot uw dienst!

Daarover gesproken: debuut of vervolg?

Vervolg! Het debuut was natuurlijk een droom die uitkwam, maar het heeft me ook heel veel spanning bezorgd. Er komt natuurlijk van alles op je af! Vooral de recensies vond ik aan het begin best lastig. Gelukkig zijn de recensies over het algemeen erg positief, maar toch! Ondanks dat ik me er prima van bewust ben dat ik niet iedereen kan pleasen en dat dit genre of mijn schrijfstijl niet bij iedereen past, trok ik negatieve kritiek me toch best aan. Het is toch best kwetsbaar, je eigen woorden aan de rest van de wereld laten lezen. 

Nu kan ik er echt meer van genieten. Ik ben zekerder over het verhaal, er komen een paar hele toffe goodies met artwork aan en de recensies kan ik wat meer relativeren.

Dat is ook een proces, natuurlijk.

Ik denk dat ik het antwoord op het laatste dilemma dan wel kan raden: nooit meer schrijven of nooit meer bloggen?

Nooit meer bloggen! Ik zou echt nooooooit niet meer kunnen schrijven, haha. Wat er in mijn hoofd zit, moet er gewoon uit. Schrijven is al van jongs af aan een uitlaatklep geweest en ik hoop dat het altijd mag blijven. Niets is er fijner dan dat!

Dat vind ik een mooie afsluiter. Bedankt voor je tijd! Ik ga meteen Tot uw dienst bestellen!

Ook nieuwsgierig geworden?

Tot uw dienst
Denise Marinus
Gebonden €23,95

Deel 1 nog niet gelezen?

Zoals u wenst
Denise Marinus
Gebonden €24,95


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.