Recensie | FAQ gender

Gepubliceerd op 27 februari 2022 om 20:07

Dat uitgeverij Blossom Books zich inzet voor inclusiviteit, wisten we al langer. Ze geven zoveel mogelijk genres uit en hebben een prima stapel met boeken vol diverse personages. LHBTQ+ is een thema dat ze niet onbekend is. Naast de fictie in hun aanbod, vind je ook korte non-fictie boekjes hierover, die ze pamfletten noemen. Naast de meer algemene pamfletten over queer-zijn, verscheen in november 2021 een boekje over non-binair zijn. Dit is een onderwerp dat me behoorlijk interesseert. Precies op de dag dat ik van plan was 'm in de winkel te gaan kopen, plofte het als verrassing op mijn deurmat. Vandaag deel ik mijn recensie en vertel ik ook waarom die zo lang op zich heeft laten wachten.

Bestel bij libris.nl

Titel: FAQ gender
Auteur: Mandy Woelkens & Thorn de Vries
Uitgeverij: Blossom Books
Genre: non-fictie
Gelezen van 12 november tot 3 december

Waar het over gaat

Dit boek is geschreven door Thorn de Vries (acteur) en Mandy Woelkens (presentatrice en redacteur). Zij beantwoorden de Frequently Asked Questions (FAQ) over non-binair zijn. Als queer koppel, Thorn is non-binair, krijgen ze namelijk vaak dezelfde vragen te horen. Ouders die zich zorgen maken over hun kind, media die niet weet hoe ze de juiste voornaamwoorden moeten gebruiken, mensen die zelf op zoek zijn naar hun genderidentiteit. Hiervoor gebruiken ze hun eigen ervaringen. 

Het boek is ingedeeld in drie gedeeltes; FAQ me, FAQ you en FAQ us. In het eerste deel is Thorn aan het woord en beantwoord die vragen van mensen die worstelen met hun genderidentiteit. Hierin laat die vooral weten dat het niet erg is om je onzeker te voelen, dat je alleen jezelf een label hoeft op te leggen als je dat fijn vindt en dat non-binair zijn vooral ook erg leuk kan zijn. Thorn legt begrippen uit, vertelt wat je daarmee kunt doen of wat ze voor je kunnen betekenen, en vertelt diens eigen verhaal over diens zoektocht. In FAQ you beantwoordt Mandy verschillende vragen over een relatie hebben met een non-binair persoon. Ook ongepaste vragen zoals 'Hoe hebben jullie seks?' en 'Wat is jouw seksualiteit?' laat ze niet onbeantwoord. Daarnaast gaat ze dieper in op hoe je het beste met een non-binair persoon om kunt gaan en kunt helpen als die het lastig heeft. FAQ us, het kortste stuk, vertelt hoe de samenleving beter ingericht kan worden. Achterin vind je tevens een begrippenlijst; erg handig voor als je niet zo thuis bent in dit onderwerp en niet alle woorden herkent.

 

Wat ik ervan vond

Dit boek is een absolute aanrader voor, nou ja, iedereen eigenlijk. Mensen weten vaak maar weinig over dit onderwerp en door dat onbegrip ontstaat er veel verwarring en soms zelfs haat. Online, maar ook in het echte leven, worden er veel kwetsende opmerkingen gemaakt, vaak verpakt als grapje. Dit boek leert je dat het oké is om te zijn wie je bent en dat je anderen in hun waarde moet laten. Ook is het een warm bad voor als je middenin een zoektocht verkeert. Je merkt echt dat je niet alleen bent. Bovendien leest het boek heerlijk vlot. Het is wel duidelijk merkbaar dat Mandy iets meer schrijfervaring heeft; haar gedeelte vond ik wat vloeiender lezen. Het enige minpuntje is dat het soms wat belerend is. Nu is het ook de bedoeling dat je wat leert van dit boek, maar soms kwam het wat dwingend op me over. Maar lees daar doorheen en je ontdekt een schat aan informatie.

Het boekje is niet zo dik. Het heeft circa 150 pagina's, waardoor het -naast een fijn prijsje- minder intimiderend lijkt om het uit te lezen. Dat is erg prettig, want daardoor is de drempel om te beginnen meteen minder hoog. Toch las ik het zelf vrij langzaam. Waarom? vraag je je misschien af. Het antwoord vind ik lastig om te geven, net zoals het antwoord op de vraag waarom deze recensie zo lang op zich heeft laten wachten. Ik verkeer al een tijdje in een zoektocht naar mijn eigen genderidentiteit. Wie ben ik nou? Wat voel ik? Hier worstel ik behoorlijk mee. Daarom hoopte ik in dit boek misschien wat antwoorden te vinden. Ik las telkens een klein stukje, omdat ik alles goed wilde verwerken. Ik zou het zonde vinden te snel door te lezen en niet alles goed te laten bezinken. En ik was eerder nog niet klaar om dat zwart op wit op mijn blog te delen. 

Mijn persoonlijke zoektocht heeft ook mijn blik op dit boek beïnvloed. Ik heb online veel onderzoek gedaan naar het onderwerp, met als gevolg dat ik nu niet veel nieuwe dingen heb geleerd of ontdekt. Ik ben van mening dat het boek behoorlijk compleet is in z'n vragen en antwoorden. Ik was alleen wat teleurgesteld dat het boek niet me niet heeft gebracht waar ik op hoopte. Wel vond ik het gevoel niet alleen te zijn erg fijn. Aan het einde van FAQ me delen meerder non-binaire mensen een quote over wat ze het leukst vinden aan non-binair zijn. Wat mij daarin raakte, was dat ik een voor mij bekende naam zag staan. Zjos Dekker is net als ik autistisch en volg ik al vrij lang op Twitter. Ik wist echter niet dat zij non-binair is. Op één of andere manier vond ik dat fijn te ontdekken, omdat ik veel van mezelf in hun herken.

 

Mijn conclusie

Doordat ik door mijn eigen zoektocht al veel wist, was ik wat teleurgesteld. Ook was voor mij het stuk over seks wat te uitgebreid. Er wordt nogal ingegaan op verschillende handelingen, standjes, en dergelijke. Iets wat mij persoonlijk niet zo interesseert en waar ik ook niet zo mee bezig ben. Gender en seksualiteit zijn echter twee dingen die vaak samen ter sprake komen, dus ik kan me voorstellen dat het voor iemand anders wel boeiend kan zijn.

Ik raad dit boek aan als je iemand bent of kent die non-binair is, precies zoals de ondertitel vertelt, maar ook als je hier juist nooit eerder van hebt gehoord. Het is fijn om je in anderen te verdiepen en je blik te verruimen. Bovendien is kennis macht en kun jij hiermee mensen helpen. Het leest vlot, is persoonlijk en zeer compleet.

Voor mijn persoonlijke leeservaring geef ik het 3★, maar dat is vooral omdat ik niet veel nieuws heb ontdekt.


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.