Recensie | Tot uw dienst

Gepubliceerd op 11 mei 2022 om 18:08

Eind oktober schreef ik me in voor de blogtour van Tot uw dienst. In het begin van 2021 las ik namelijk deel één, Zoals u wenst, en ik wilde dolgraag weten hoe het verder zou gaan. Helaas liep het drukproces van het boek door papiertekorten vertraging op, waardoor ik nog wat langer moest wachten. In de tussentijd interviewde ik Denise over haar twee boeken voor een schoolopdracht, en later zette ik die ook op mijn blog. Nu is het dan eindelijk zover; mijn recensie voor Tot uw dienst is vandaag aan de beurt voor de blogtour! Wat ik van dit vervolg vond, lees je in deze blog. Let wel op, er komen spoilers in voor van het eerste boek. Mijn dank gaat uit naar Clavis voor het recensie-exemplaar, uiteraard heeft dat mijn mening niet beïnvloed.

Bestel bij libris.nl

Titel: Tot uw dienst
Auteur: Denise Marinus
Uitgeverij: Clavis
Genre: YA thriller/contemporary
Gelezen van 21 tot 30 maart

Waar het over gaat

Jules is gepromoveerd van assistente tot vertrouwelinge van kroonprinses Constance. Dat betekent niet alleen dat ze Constance een luisterend oor biedt en helpt waar nodig, maar ook dat ze mee gaat naar de universiteit waar ze beiden gaan studeren. Het studentenleven is even wennen, maar al snel lijken beide meiden er hun draai te vinden. Ze zijn er helemaal klaar voor de vervelende gebeurtenissen achter zich te laten en er een mooi jaar van te maken. Helaas stuit Jules al snel op een mysterieus geheim. Terwijl zij probeert de waarheid te achterhalen, laat Constance zich meeslepen in een onmogelijke liefde. Zal het koningshuis dit geheim overleven? En misschien wel net zo belangrijk, overleeft de vriendschap tussen Jules en Constance?

 

Wat ik ervan vond

In Zoals u wenst is Constance uitgegroeid van een rebelse puber naar een verantwoordelijke kroonprinses. Ze is blij dat ze op de campus van de universiteit gaat wonen, weg van het paleis en haar ouders. Toch is ze erg onzeker; ze heeft immers nooit veel vrienden gehad of vaak omgegaan met leeftijdsgenoten. Deze kloof werd mooi in beeld gebracht. Constance voelt zich niet verheven boven haar huisgenoten, maar worstelt met het sociale gebeuren dat ze niet kent. Ondanks dat ze meer haar verantwoordelijkheid neemt, kan ze de knappe Nathaniël niet weerstaan. Hun romance loopt wat stroef, maar de aantrekkingskracht is sterk. Constance heeft een aantal eigen hoofdstukken, waardoor je haar gedachten leert kennen en haar gedrag beter begrijpt. 

Het grootste deel van de tijd lees je vanuit het perspectief van Jules. Zij is een gedreven jongedame en neemt haar taken voor de koninklijke familie uiterst serieus. Ze heeft een groot verantwoordelijkheidsgevoel en neemt soms iets teveel hooi op haar vork. De relatie tussen haar en prins Pasqual loopt hierdoor wat deuken op, wat het realistisch maakt. Doordat Jules alles zelf wil oplossen en niet snel om hulp vraagt, komt ze in gevaarlijke situaties terecht. Hierdoor blijft het verhaal spannend. Ik wilde telkens schreeuwen; 'nee, Jules, doe het niet!'. 

De setting is heel anders dan in het eerste boek, maar net zo mooi omschreven. We zijn nu niet in het paleis met al zijn pracht en praal, maar op een oude universiteit. Door de woorden die de auteur eraan geeft, zie alles zo voor je. Alsof je zelf door de gangen en op de campus wandelt. Alles straalt luxe uit, wat een mooi contrast geeft met Jules armere afkomst. 

In het boek zijn de thema's vriendschap en familie erg belangrijk. Dat vond ik mooi, want veel boeken met royalty thema gaan over macht. De opbouw is wat langzaam, maar hoewel het boek meer dan 500 bladzijden telt, verveel je je geen moment. Het zit vol kleine details, mooie zinnen en beeldende woorden. Door de korte hoofdstukken lees je makkelijk door. Sommige hoofdstukken zijn op zwart papier. Deze zijn geschreven vanuit een onbekend perspectief, wat het boek extra spanning geeft. 

 

Mijn conclusie

Tot uw dienst is een fijn vervolg op Zoals u wenst. Beide boeken hebben geen open einde. Dat vond ik erg prettig, je slaat het altijd dicht met een tevreden gevoel. De personages, die elk een echt eigen karakter hebben, laten gelukkig genoeg ruimte over voor nieuwe avonturen. 

Tijdens het lezen heb ik me geen moment verveeld. Het ontbrak mij aan een 'wauw' gevoel of gebeurtenis, maar het was een fijn boek om in weg te duiken. Het is een prima, fijn en spannend boek dat heel goed is uitgewerkt. Ik ben sowieso gek op boeken over royalty, en als jij dat ook bent, is dit zeker een aanrader. Hou je van geheimen, mysteries, vriendschappen, familie en romance? Dan is dit boek er één voor jou! 

Voor mijn leeservaring geef ik dit boek 4★. Het is leuk en vermakelijk. Wat ik miste kan ik eigenlijk niet echt benoemen. Dat is denk ik gewoon een extra gevoel dat ik niet onder woorden kan brengen, maar voor mij ontbrak.

 

Sterren overzicht

In dit overzicht geef ik van meerdere punten/ingrediënten een beoordeling. Zo kun je snel en makkelijk zien hoe mijn uiteindelijke beoordeling is opgebouwd.

verhaal

personages

wereld

schrijfstijl ★★


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.