Home » Over mij

Hey hallo!

Mijn naam is Rieneke Speulman. Aan het eind van de zomer van 2002 werd ik geboren in Zeist. Daar woon ik nog altijd met veel plezier.

Mijn liefde voor verhalen begon al heel vroeg, en tegenwoordig pak ik mijn bezigheden daaromheen wat serieuzer aan. Zo blog ik over de boeken die ik lees, en over het onbegrip over mijn autisme dat ik vaak ervaar. Ook volg ik de opleiding Crossmedia aan het Grafisch Lyceum in Utrecht, om daar te leren hoe ik verhalen kan vertellen in beeld. Want verhalen in welke vorm dan ook, daar kan ik geen genoeg van krijgen! Hieronder vertel ik je graag wat meer over mezelf.

Over schrijven

Op de basisschool was ik een vroege leerling. Ze wilden me een extra jaar in de kleuterklas houden, maar ik was zo leergierig dat ik al naar groep 3 mocht. Beter zelfs, ik had mezelf al zo ongeveer leren lezen. In groep vier was ik al vastbesloten mijn eigen boek te schrijven. Dat deed ik dus ook op de manier zoals ik het gewend was van de leesboekjes in de klas. Op de oude computer van mijn moeder besteedde ik mijn middagen aan het schrijven van een kort verhaaltje, bestaande uit zeven hoofdstukken. Korte zinnen, die elk op hun eigen regel startten, en op elke pagina een tekening. Sindsdien werden al mijn opstellen drie keer langer dan de opdracht was, en tijdens het voorleesrondje in groep zeven zaten mijn klasgenoten met kippenvel op hun armen naar mijn horrorverhaal te luisteren.

Tegenwoordig schrijf ik nog steeds erg graag. Langere verhalen zijn wat ingewikkelder geworden (af en toe komen onzekerheden om de hoek kijken), maar ik heb mijn schrijversdroom nog niet opgegeven. Om toch met taal bezig te blijven, schrijf ik daarom meer blogs. Dat doe ik over de boeken die ik lees, maar ook over mijn autisme. Ik merkte dat er nog veel onbegrip en verkeerde vooroordelen zijn over deze beperking, en daarnaast vind ik het fijn om mijn gedachten kwijt te kunnen. Zo creëer ik rust in mijn eigen hoofd, en kan ik tegelijkertijd inzicht geven in het leven met autisme.

Verder ben ik vrij perfectionistisch ingesteld. Niet alleen in mijn ontwerpen, maar ook in taal. In boeken die ik lees filter ik zo alle spellings- en typefouten eruit, en ook mijn docenten worden helemaal knetter dat ik hun fouten steeds verbeter.

Over lezen

Ook lezen doe ik al van kleins af aan. Mijn moeder las altijd al veel voor, en op een gegeven moment kende ik de teksten uit mijn hoofd. Ik kon er geen genoeg van krijgen! Ik heb altijd van lezen gehouden. De verschillende werelden en verhalen hebben me ontzettend veel geleerd. Op dit moment ben ik helemaal gek op young adult boeken. Dit zijn boeken die zijn geschreven voor een doelgroep van 15-20 jaar, en gaan over onderwerpen die deze jonge mensen aanspreken. Binnen YA boeken heb je nog allemaal verschillende genres, waarvan fantasy en dystopie mijn favorieten zijn. Een lekkere thriller of science-fiction op z'n tijd kan ik ook erg waarderen. 

Mijn liefde voor boeken uit ik op Instagram, wat boekenliefhebbers Bookstagram hebben genoemd. Ik doe dit sinds 31 juli 2018 op mijn account @rieneke.between.the.pages. Ik deel daar foto's van de boeken die ik lees, boeken die ik wil gaan lezen, boeken die ik heb gekocht, en ga zo maar door. Af en toe verschijnt er een persoonlijkere post, en soms zet ik mijn edit-skills in voor een foto.

Via dit kanaal heb ik al ontzettend veel lieve mensen leren kennen, is mijn to read lijstje nog langer geworden en is mijn oog voor mooie foto's beter geworden. Mijn liefde voor lijstjes heeft geresulteerd in de subpagina's over boeken; ik vind het heerlijk om hier bij te houden welke boeken ik heb, goed vond en nog wil lezen. En zo kunnen anderen tips op doen, net zoals ik graag doe! Van de boeken die ik lees plaats ik wel eens een recensie op de boeken pagina, al komt dit niet erg vaak voor. Dat komt doordat er nog zoveel boeken zijn die ik wil lezen, dat ik vaker de keuze maak te gaan lezen dan om een recensie te schrijven, al zou ik het wel meer willen gaan doen.

Over vormgeven

Tijdens een zomervakantie toen ik nog op de middelbare school zat, verveelde ik me hopeloos. Dus besloot ik dat ik beter wilde worden in het bewerken van foto's, en dat ik meer wilde kunnen dan de gratis apps die ik gebruikte me te bieden hadden. Als klein meisje was ik al geïnteresseerd in het maken van mooie dingen op de computer; toen ik zeven was kende ik alle functies van Paint en toen ik negen was maakte ik stripverhaaltjes van oude foto's in PowerPoint. In die vakantie installeerde Photoshop, en leerde mezelf hoe ik ermee moest werken. Photoshoppen is sindsdien één van mijn grote hobby's. Toen ik er eenmaal achter kwam dat je van vormgeven je baan kunt maken, was ik helemaal om.

Ik schreef me in bij het Grafisch Lyceum in Utrecht, en begon daar in 2019 met de opleiding Crossmedia. Momenteel zit ik er in mijn tweede jaar, en als alles mee zit heb ik mijn diploma in 2022. Het fijne aan deze opleiding is dat het lekker breed is. Ik leer van alles over websites, video's en huisstijlen, en hoe verschillende media elkaar kunnen versterken. Mijn liefde ligt bij het maken van drukwerk. Ik vind het heerlijk om de dingen die ik digitaal maak uiteindelijk in het echt te kunnen vasthouden!

In de tussentijd heb ik al het een en ander gemaakt, waaronder deze website. Op de portfolio pagina vind je nog meer voorbeelden waar ik trots op ben. Hier zitten zowel schoolopdrachten als privé projecten tussen. Want wat is er nu beter dan de dingen die je op school leert gelijk kunnen inzetten voor je eigen droomontwerpen?

Favorieten en zo

Eén van mijn favoriete dingen om te doen, is het bijhouden van lijstjes. Dat is al duidelijk terug te zien op de Boeken pagina. Maar daarom kan ik hier ook de lijstjes niet laten ontbreken!

 

Boeken

Door Villa Fien van Janneke Schotveld ben ik verslaafd geraakt aan lezen. Tegenwoordig ben ik gek op fantasy en dystopie. In mijn top drie staan op willekeurige volgorde de Hof van doorns en rozen, Touching Juliette en Lunar Chronicles series. Maar ook De Hongerspelen, De Test en Jewel trilogieën zijn belangrijk voor me, want daarmee begon mijn liefde voor YA. Ook Caraval, Legend en Inside out vond ik heel gaaf, en De Executie, Als de nacht eindigt en Zomerburen zijn mijn favorieten van eigen bodem. En zo kan ik nog wel even doorgaan...

 

Muziek

Eigenlijk is mijn liefde voor K3 nooit helemaal over gegaan. Waar de meeste kinderen er na hun tiende wel klaar mee zijn, luister ik nog graag naar de bekende liedjes. Makkelijk mee te zingen, en omdat ik ze zo goed ken, wordt mijn hoofd er lekker rustig van. Nick en Simon hebben datzelfde effect. Het grootste verschil is dat ik hun nummers vaker hardop mag draaien in huis. Als ik echt heel moe ben, zet ik ook wel eens klassieke muziek op. Dat is trouwens wel gevaarlijk en doe ik op school bijvoorbeeld niet, want er is een grote kans dat ik ervan in slaap val.

 

Films en series

Boeken zijn vrijwel altijd beter dan de films, maar ik ben er desondanks helemaal gek op. The Hunger Games, Divergent, Nerve enThe Darkest Minds horen bij m'n favorieten. Het boek van The Handmaids Tale heb ik nog niet gelezen, maar ik vind de serie heel tof. Ook S.W.A.T. en The Good Doctor vind ik leuk om te kijken. Heel verschillend, de ene gaat over een speciale politie eenheid en de ander over een dokter met autisme. Verder kijk ik nog graag old school naar de tv. Nederlandse reality programma's of spelprogramma's als Miljoenenjacht of Wie is de mol?, maar ook Say yes to the dress of Outdaughterd op TLC kijk ik met veel plezier. Oh! En natuurlijk mag ik de Disney films niet vergeten. Frozen, Tangled, The Lion King...

 

Kleding

Er is een grote kans dat als je mij tegenkomt, dat ik een hoodie aan heb. En als het daar te warm voor is een gewoon T-shirt. Ik ben niet van de pailletten, kantjes en knoopjes. Kleding moet voor mij vooral lekker ruim zitten, en het liefst van katoen zijn. Het maakt mij dan ook weinig uit of het van de heren- of damesafdeling komt; het zijn merendeel basics die erg op elkaar lijken. Met een kleine opdruk, strepen of met een zelfontworpen boekige tekst. Persoonlijk vind ik groen en bordeaux rood mij erg goed staan, maar ik heb ook best vaak blauw of paars aan omdat ik dat gewoon mooie kleuren vind. Sneakers eronder, pet op en gaan met die banaan!

 

Eten

Misschien het belangrijkste in dit lijstje; eten. Ik ben gek op pizza -vooral met veel kaas, want kaas is sowieso een van m'n grootste liefdes-, pannenkoeken (met geitenmelk in het beslag) en ovenschotel met spinazie en blauwe kaas (en bladerdeeg). Ook oliebollen (zonder krenten) en alle soorten chocolade vind ik heerlijk. Milka Oreo is m'n favoriet. En verder hou ik van worst, kaas en chocolade cakejes en koekjes. Sinds kort heb ik ook een wafelijzer, waardoor ik weer een nieuwe verslaving heb ontwikkeld.

Heb je een vraag over mij? Zijn er dingen die nog meer over mij wilt weten? Dan kun je die hieronder stellen.

Voor vragen over samenwerkingen verzoek ik je om naar de contact pagina te gaan en daar het formulier in te vullen.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.