K3 kwartet

Opdrachtgever: Studio 100 (fictief/privé project)

Doel: ontwerpen van een nieuw K3 kwartet met hierin veel nieuwe foto's

Producten: kwartetspel bestaande uit een doosje, 13 kwartet setjes en een spelregelkaart (in totaal 53 kaarten)

mei 2018

Een aantal jaar geleden heb ik een K3-periode gehad. Na 'K3 zoekt K3' werd ik voor een poosje weer groot fan. Tegenwoordig heb ik er niet meer zoveel mee, maar toch ben ik dankbaar voor die tijd. Door alle andere fans die ik leerde kennen, ontdekte ik ook Photoshop en ontstond mijn liefde voor grafisch vormgeven. Dit kwartet heb ik richting het einde van mijn fan-zijn gemaakt, toen ik al een flinke tijd had geoefend met het programma.


Bekijk de afbeeldingen groter door erop te klikken!


Hoe ik het heb gemaakt

Als eerste begon ik met het zoeken naar afbeeldingen. Ik wilde in elk kwartet setje één afbeelding van de meisjes samen en één van elk meisje apart. Elk setje zou bestaan uit foto's met dezelfde outfit, passend bij een van de liedjes. Ik moest dus op zoek naar deze afbeeldingen, en dat duurde langer dan ik had verwacht. Ik gebruikte scans uit magazines en andere K3 producten, die ik vervolgens digitaal moest uitknippen, zodat ik er zelf een achtergrond aan toe kon voegen.

Vervolgens maakte ik een standaard ontwerp voor de kaarten, waar ik per setje de kleur van aanpaste. Ook de kleine plaatjes bovenaan de kaarten liet ik verspringen en de gloed om het nummer van de kaart veranderde telkens.

Elk setje heeft een eigen, vrolijke en goed herkenbare kleur. K3 staat voor gezelligheid en plezier, dus dat moest dit kwartet ook zeker uitstralen. De setjes kun je op volgorde leggen en zo een kleurrijke regenboog maken, zoals ik hierboven heb gedaan.

Na alle kaartjes, was het doosje aan de beurt. Hiervoor maakte ik eerst een bouwplaat op papier. Ik wist de afmetingen van de kaarten en hoe dik de stapel ongeveer zou worden. Ik tekende voor zowel de breedte, hoogte en diepte wat extra ruimte, zodat je de kaarten gemakkelijk uit het doosje kunt halen. De tekening scande ik in, en gebruikte ik om in Photoshop een ontwerp te maken. Nu zou ik dit soort dingen veel gemakkelijker en sneller in andere programma's als Illustrator doen, maar aangezien ik toen die programma's niet had, deed ik het zo.

Op de voorkant kwamen vanzelfsprekend het logo en een foto van de meiden te staan. Ik baseerde mijn ontwerp hiervoor op een bestaand K3 kwartet, zodat het er professioneel uit zou komen te zien. Om extra te benadrukken dat het om een kwartet ging, plaatste ik een aantal kaarten op de voorkant.

Voor de achterkant bedacht ik een pakkende tekst, en zette hier een van de kwartet setjes onder. Daaronder plaatste ik wat info over mijn fanaccount. Ik heb dit kwartet destijds op mijn fansite gezet zodat mede-fans het zelf konden maken. Wat extra reclame voor mezelf op de achterzijde vond ik toen een goed idee.

Als laatste maakt ik de spelregelkaart, die snel klaar was. Ik gebruikte de tekst van een bestaand K3 kwartet, zodat het nog echter zou lijken. Voor de kleur en de foto hield ik het ontwerp van het doosje aan.


Deze post komt van mijn Instagram-fanaccount. Hier kun je zien hoe het kwartet is geworden nadat ik het zelf had geprint en in elkaar gezet.

Ik doe nu niks meer met mijn fanaccount, maar heb het niet verwijderd omdat ik dat zonde vond.

Let op; ik bezit geen rechten van deze afbeeldingen; zowel de foto's als de achtergronden zijn van Studio 100. Dit product is ook niet echt op de markt gebracht, en dat zal ook niet gebeuren. Dit kwartet is gemaakt op fan-basis.