Home » Portfolio » Mijn hoofd vol met letters

Mijn hoofd vol met letters

Opdrachtgever: privé project

Doel: vormgeven van de boekcover van de bundel

Producten: digitaal omslag ontwerp

september 2019

Hierboven zie je de drukproef. Voor het officiële document heb ik de vouwranden weggelaten. Deze afbeelding laat duidelijk zien wat er wegvalt en wat er over blijft. De brede afloopranden zorgen ervoor dat je geen wit ziet aan de binnenkant van het boek, waar de bedrukking om het karton heen is gevouwen.

Bekijk de afbeeldingen groter door erop te klikken!


Hoe ik het heb gemaakt

Het verschil tussen nu en toen ik het maakte

Dit project maakte ik voordat ik de crossmedia opleiding ging volgen. Nu zou ik het heel anders aanpakken, met bijvoorbeeld InDesign, waarbij je veel gemakkelijker marges en afloopgebieden kunt instellen. Dat programma had ik niet in de zomervakantie dat ik het maakte, en dus heb ik het gemaakt in Photoshop. De marges kloppen nog steeds, maar deze manier is een stuk omslachtiger.

In ieder geval; dit omslag maakte ik voor mijn verhalenbundel. Deze verhalenbundel is niet te koop of iets dergelijks, maar maakte ik voor mezelf. Zo heb ik al mijn oude verhalen en gedichten bij elkaar.

Het ontwerp

Het omslag mocht dus over mij gaan. Daarom heb ik ervoor gekozen om een foto van de zijkant van mijn gezicht te gebruiken. Ik maakte een donkerpaarse achtergrond, die ik over de foto heen legde. Ik liet wat schaduwen door het paars heen komen, zodat je duidelijker kunt zien dat ik het ben.

De achtergrond maakte ik licht paars. Zo is het een mooi geheel, doordat de kleuren goed bij elkaar passen.

Dezelfde kleur lichtpaars gebruikte ik voor de randen om de letters. De invulling van de letters hebben exact dezelfde kleur als de plaats waar ze op het gezicht zijn geplaatst. Voor de letters koos ik een sierlijk, handgeschreven lettertype. Het handgeschreven aspect zorgt ervoor dat het boekje nog persoonlijker aanvoelt. 

De letters van de titel plaatste ik gedeeltelijk in het hoofd, en gedeeltelijk in de schouders. Ik vond het mooi om het deel 'Mijn hoofd vol' ook echt in het hoofd te zetten. Het tweede deel, 'met letters', zette ik eronder. Ik wilde het woord 'letters' groter hebben dan de rest, om daar de nadruk op te leggen. Dit kon goed in het schouder-gedeelte van de foto, omdat dit deel wat breder is. Door de tekst over de foto te verspreiden, blijft het een mooi geheel en is het in evenwicht.

Wil je meer lezen over deze bundel? Check dan deze blogpost!